Svensk IS-brud: Jeg angrer ikke

0
2268
IS-bruden Lisa fra Sverige interviewes af svensk TV4. Screenshot fra TV4.se

Efter fem år som IS-brud håber den 29-årige svensker Lisa Andersson på at kunne slippe hjem til Sverige. Nogen anger over det, hun har set og været med til, viser hun ikke

Det er den svenske tv-station TV4, der har fundet Lisa Andersson i en flygtningelejr, der huser 400 familier til IS-krigere – med i alt 39 forskellige nationaliteter. Forholdene er ringe og udsigten til at slippe væk er værre. Hun klager selv over maden og kulden.

Det er lidt uklart, hvordan Lisa Andersson endte hos IS. Selv siger hun, at hun var taget til Syrien for at hjælpe ofre for borgerkrigen – sit ældste barn lod hun blive hjemme i Sverige. Da IS overtog kontrollen med det område, hvor hun befandt sig, havde hun ikke penge til at rejse hjem for. I stedet tog hun imod de 200 dollars om dagen, som IS gav sådan nogen som hende, og blev så gift med en IS-kriger.

Hendes liv beskriver hun selv som det liv, en husmor har. Da en svensk tv-journalist spørger hende, hvorfor hun ikke i det mindste hjalp nogle af de yazidi-kvinder, som IS i stor stil holdt som sex-slaver og som ofte blev pint og dræbt, siger hun, at hun jo aldrig så nogen af dem og derfor kunne hjælpe dem

Undervejs fik hun tre børn, hvoraf det mindste døde forrige måned af sygdom og underernæring.

Nu håber hun på at komme hjem til Sverige, hvor hun drømmer om et liv på landet med heste og måske et job som dagplejemor. Men den svenske regering har igen afvist at hente deres IS-medlemmer hjem. ”Har man begået ulovligheder, skal man for retten. Og er det derude, skal man for retten der,” siger den svenske statsminister Stefan Löfven kortfattet.

TV4s interview med IS-bruden Lisa kan ses her.