Enhedslisten i Aarhus: Kommunen skal designe tørklæde til sundhedsansatte

0
3640
Enhedslisten i Aarhus vil have kommunen til at designe et tørklæde "der passer i farve og kvalitet" til de ansatte i sundhed og omsorg.

Enhedslisten reagerer på Dansk Folkepartis forslag om et forbud mod religiøs hovedbeklædning for offentligt ansatte med den modsatte ide: Et forslag om et kommunalt tørklæde for de ansatte i Sundhed og Omsorg. Lokal DF-folketingskandidat: Det ville være et knæfald for islam

Mens Dansk Folkeparti vil have religiøs hovedbeklædning forbudt for offentligt ansatte med borgerkontakt, så går Enhedslisten i Aarhus den modsatte vej. Partiet foreslår på onsdagens byrådsmøde, at der skal designes et tørklæde i sundheds- og omsorgsforvaltningen ”for de medarbejdere der måtte ønske at benytte sig af et hovedtørklæde”.

Enhedslisten skriver i en pressemeddelelse, at Dansk Folkepartis forslag om et tørklædeforbud er baggrunden. DFs rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus, Jette Skive, har offentligt støttet DFs forslag, og det finder partiet så diskriminerende, at man nu har rejst det modsatte forslag.

”Hun (Jette Skive, red.) har offentligt støttet et forslag i Folketinget fra sit parti, Dansk Folkeparti, om at forbyde offentligt ansatte at bære tørklæde. Dette på trods af, at der i Sundhed og Omsorg er mange loyale, hårdtarbejdende medarbejdere som bærer tørklæde. Rådmandens holdning er diskriminerende overfor en stor gruppe loyale medarbejdere, der i årevis har passet deres arbejde til stor gavn for mange aarhusianere. Det bryder vi os ikke om. Men nu stiller vi dette forslag, der kan skabe en løsning, som alle kan være tilfredse med,” siger Lone Norlander, byrådsmedlem for Enhedslisten i Aarhus, i en pressemeddelelse.

Helt konkret lyder forslaget sådan her:

”Enhedslisten foreslår, at der designes et tørklæde der passer i farve og kvalitet til den eksisterende beklædning, som vores medarbejdere anvender ved deres arbejde i sundhed og omsorg”.

DF: Offentligt ansatte skal fremstå neutralt

Hos Dansk Folkeparti i Aarhus bliver forslaget modtaget med hovedrysten. Jakob Søgaard Clausen, der er folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Østjylland, kalder det et knæfald for islam og skriver i et læserbrev i Aarhus Stiftstidende bl.a.:

”I Danmark har vi tradition for neutrale offentligt ansatte. Vi ville naturligvis aldrig acceptere, hvis en medarbejder mødte ind på arbejde iført en Trump-kasket eller en badge fra Enhedslisten. Det ville vi ikke, fordi det skal være den offentligt ansattes funktion, som er i centrum. Ikke vedkommendes private præferencer. Det samme gælder derfor også for religiøs hovedbeklædning, som heller ikke bør kombineres med et offentligt arbejde. Sådan er det allerede i visse dele af politiet og forsvaret. Og det er der en god grund til”.

Jakob Søgaard Clausen mener, at den religiøse hovedbeklædning og andre ideologiske symboler er en barriere for den offentlige service:

”De ideologiske symboler undergraver den professionalisme, faglighed og troværdighed, som vi vægter så højt i vores offentlige sektor i Danmark. Derfor handler forbuddet netop om at sætte fokus på professionalismen, fagligheden og troværdigheden,” skriver han.

Dansk Folkepartis forslag om et forbud mod religiøs hovedbeklædning kunne ikke samle opbakning, da det blevet behandlet i december. Siden har Justitsministeriets jurister vurderet, at et generelt forbud for offentligt ansatte vil være i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention. Men en juraprofessor vurderer, at det muligvis kan lade sig gøre, hvis det kun omfatter offentligt ansatte med borgerkontakt.

Læs også:

Forbud mod religiøs hovedbeklædning for offentligt ansatte måske lovligt