Svensk indvandring: Døren på klem for Sverigedemokraterne

0
3032
Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson fotograferet på Dansk Folkepartis årsmøde i 2018. Foto: Carsten Lundager

I ni år har de andre partier holdt Sverigedemokraterne udenfor indflydelse i den svenske Riksdag. Nu åbner flere politikere for et samarbejde – endda om udlændingepolitik

Klarest siges det af Ebba Busch Thor, der er leder af kristendemokraterne, KD. I interviews med svenske medier slår hun fast, at hvis man vil have en langsigtet udlændingepolitik, så er man nødt til også at inddrage det tredjestørste parti i Riksdagen. Selv mener hun, at det er på høje tid.

”Jeg tror, det ville være godt. Sverigedemokraterne er i dag et stort parti, der repræsenterer en stor del af den svenske befolkning,” siger Ebba Busch Thor. Hun understreger, at hendes eget parti KD har en anden holdning til indvandring end Sverigedemokraterne, SD.

KD har som midterparti større indflydelse, end hvad partiets 22 mandater egentlig indbyder til. Men hun må i dag ofte se det venstreorienterede Miljöpartiet bestemme vigtige sager – som for eksempel diskussionen om de store indvandringsproblemer i Sverige.

”Vi har været helt klare om, at fremtidens svenske migrationspolitik ikke kan afhænge af, hvilke ultimative krav Miljöpartiet stiller for at lade Stefan Löfven blive siddende som statsminister,” siger lederen af kristendemokraterne.

Tidligere har også det største borgerlige parti, Moderaterna, åbnet for et bredt samarbejde med SD. Ikke blot indenfor udlændingepolitik, men også indenfor velfærd.

180 grader

Tilbage i juni var tonen en anden, for da skændtes KD og SD om netop indvandring. Da sagde lederen af Sverigedemokraterne, Jimmie Åkesson, at Kristendemokraternes politik vil føre til øget indvandring. ”En stemme på KD er en stemme på øget indvandring,” sagde han dengang.

Striden i sommer handlede om en svensk særlov, der ville give over 5000 migranter lov til at blive i Sverige, selvom de ikke havde ret til asyl. Det skete ad bagvejen via den såkaldte gymnasielov, der gav migranter – også uden papirer – lov til at læse i årevis i Sverige på statskassens regning. Loven kommer især mænd af ukendt alder til gavn.

Måske derfor har udspillet fra KD fået en kølig skulder hos Sverigedemokraterne.

”Der er ikke megen plads til kompromisser. Indvandringen skal ned på et absolut minimum,” sagde Jimmie Åkesson i dag.