S-regering vil sætte loft over antallet af ikke-vestlige udlændinge – men ikke endnu

0
2056
Regeringen og Kommunernes Landsforening præsenterede fredag en økonomiaftale for 2020. Et loft over ikke-vestlige udlændinge, som Socialdemokratiet ønsker, har ikke været en del af forhandlingerne. Fra venstre ses: KL næstformand Martin Damm (V), KL formand Jacob Bundsgaard (S), finansminister Nicolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og Sundhed- og ældreminister Magnus Heunicke. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet slår i sit eget udlændingeudspil fra 2018 fast, at der årligt skal fastsættes et loft over antallet af ikke-vestlige udlændinge, der kan komme til Danmark. Men udlændingeloftet lader vente på sig

“Danmark skal have kontrollen igen. Vi vil indføre et loft for, hvor mange nye ikke-vestlige udlændinge der kan komme til Danmark på et år. Så vores boligområder, skoler og arbejdspladser kan følge med”.

Sådan skriver Socialdemokratiet i det udspil til udlændingepolitik, som partiet præsenterede i 2018.

Udspillet har overskriften “Retfærdig og realistisk” og det består af tre elementer. Det ene element har overskriften “Antallet har betydning”. Her fastslår det nuværende regeringsparti, at der skal sættes loft over, hvor mange ikke-vestlige udlændinge, der kan komme til landet om året.

Men dette loft lader vente på sig. Jylland-Posten skriver, at regeringen endnu ikke er klar med et loft, og det har heller ikke været en del af de aktuelle økonomiforhandlinger med kommunerne. På trods af, at Mette Frederiksen sagde sådan her, da hun præsenterede udlændingeudspillet i 2018:

“Folketinget, landets kommuner og den siddende regering skal forpligte sig til at melde ud til danskerne en gang om året, hvor mange vi effektfuldt kan integrere”.

Fra Socialdemokratiets udlændingeudspil:

Fra Socialdemokratiets udlændingeudspil.

Minister: Ikke aktuelt nu

Men udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mener ikke, at det er relevant nu. Han siger til Jyllands-Posten:

“Vi tager alting i den rækkefølge, vi synes er fornuftig. Og lige nu prøver vi at koncentrere os om det, vi synes er de aktuelle udfordringer,« siger Mattias Tesfaye.

“Vi tager alting i den rækkefølge, vi synes er fornuftig”

Mattias Tesfaye (S), udlændinge- og integrationsminister, til Jyllands-Posten

Ministeren fortsætter:

“Det er fortsat vores ambition at indføre et loft for indvandring fra ikkevestlige lande. Men det er endnu for tidligt at sige hvornår”.

Det manglende udlændinge-loft kritiseres af Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede:

“Regeringen vil lempe så mange steder, at vi risikerer, at antallet, der kommer til Danmark, vil stige markant. Derfor undrer det mig, at man ikke sætter en mekanisme i gang, der kan modvirke det,« siger han til Jyllands-Posten.