Svensk imam arresteret for terrorplaner

0
2649
Imam Abu Raad prædiker på Youtube.

Myndighederne mener, at den svensk-irakiske imam Abu Raad og hans søn er en trussel mod svenskernes sikkerhed. Imamen, der bl.a. støtter aflivning af homoseksuelle, ser sig selv som lederen af de ekstreme muslimer i Sverige

Den kendte svensk-irakiske imam Abu Raad og hans søn blev fængslet allerede torsdag, men siden har svensk politi været meget tilbageholdende med oplysninger om sagen

Alvoren af sagen fremgår af den lov, som de to mænd er tiltalt efter og som sjældent tages i brug. Loven om særlige udlændinge, som den hedder, giver mulighed for relativt ukompliceret at udvise udlændinge, der involveret i terror. Til gengæld er loven kun taget i brug seks gange tidligere over de seneste år.

Det Abu Raad er kendt for, er slemt nok. Han støtter aflivning af homoseksuelle og har samlet penge ind til selvmordsbomberes familier. Han har også hyldet terrornetværket IS på en særlig Facebook-gruppe, der blev brugt af en række af de mest ekstreme muslimer i Sverige, herunder adskillige, der tog til Syrien for at blive en del af IS.

Arrestationen er sket efter længere tids overvågning og fordi de to menes at være en direkte trussel mod svenskernes sikkerhed. Abu Raad bliver selv set som den måske vigtigste leder af de ekstreme muslimer i Sverige. Hans søns rolle er ikke kendt.

Ekstreme holdninger

Undervejs er Abu Raad både blevet kendt for sine ekstreme holdninger og for at lyve om dem, når han blev presset af journalister. Han har skrevet på hjemmesiden muslim.se, at muslimer ikke bør have ikke-muslimer som venner og at de i det hele taget ikke skal integrere sig i det samfund, der nu huser dem. En bizar detalje er, at hjemmesiden fik op mod en halv million svenske kroner i støtte fra den svenske stat, da dens bagmænd uden at blinke hævdede, at hjemmesiden skulle arbejde for bedre forståelse mellem muslimer og deres svenske naboer.

Bagmænd, der hører hjemme i den moske i Gävle, hvor Abu Raad har prædiket i en årrække. Moskeen hører hjemme i en nedlagt svensk kirke i byen Gävle, to timer nord for Stockholm. Den har længe været under overvågning for sine ekstreme udmeldinger og medlemmer, og er finansieret af en fond i staten Qatar ved den arabiske golf.

Fondens grundlægger er på terroristlisterne fra EU, USA og FN for sin støtte til salafistiske ekstremister i en række lande. Derfor er hans penge i stor stil blevet indefrosset. Hvor moskeen i den nordsvenske by ikke er blevet lukket eller beslaglagt, fremgår ikke.