Skader tyrkiske moskeer integrationen? Minister vil sætte undersøgelse i gang

0
3281
Kocatepe-moskeen i ANkara, én af de største moskeer i verden. Fra Ankara driver det tyrkiske religionsministerium moskeer over hele verden. I Danmark sker det via Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse (Diyanet). Arkivfoto

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger ja til forslag fra DFs integrationsordfører om at undersøge de tyrkiske moskeers mulige negative indflydelse på integrationen. Moskeerne drives af det tyrkiske religionsministerium i Ankara

Har det negativ indflydelse på integrationen af tyrkere i Danmark, når 27 tyrkiske moskeer ejes af en forening, Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse, som er drevet af det tyrkiske religionsministerium Diyanet i Ankara?

Det har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) nu sagt ja til at få lavet en undersøgelse af, efter et forslag fra Dansk Folkepartis integrationsordfører Marie Krarup.

Krarup stillede i sidste uge spørgsmål til Inger Støjberg i Folketingssalen om den tyrkiske indflydelse. Her erkendte Støjberg, at ministeriet lige nu ikke ved, hvilken indflydelse de tyrkiske moskeer og deres imamer, som er uddannet ved religionsministeriet Diyanet, øver på herboende tyrkere. Der er heller ingen viden om, hvilken trussel moskeerne måtte udgøre i forhold til kritikere af den tyrkiske præsident Erdogan.

Støjberg: God ide med undersøgelse

På den baggrund foresslog Marie Krarup, at der sættes en undersøgelse i gang, og det indvilgede Inger Støjberg i.

”Jeg har overhovedet ikke noget imod, faktisk tværtimod, en undersøgelse af den her slags. Det er mere et spørgsmål om, hvordan man skal sikre, at den også er valid, så man ikke bare får de svar, som deltagerne kan regne ud er klogest at give, hvis de vil undgå indblanding fra vores side, men så man får et helt reelt og retvisende billede,” sagde Inger Støjberg.

Inger Støjberg (V), udlændinge- og integrationsminister.

Hun understregede også, at det er hendes klare fornemmelse, at nogle moskeer i Danmark spænder ben for integrationen:

”Der er nogle moskeer, der bidrager meget negativt til integrationen og direkte understøtter parallelsamfund og også parallelle opfattelser af, hvilket værdisæt man skal leve efter i Danmark,” sagde ministeren.

“”Der er nogle moskeer, der bidrager meget negativt til integrationen og direkte understøtter parallelsamfund”

Inger Støjberg, udlændinge- og integrationsminister (V)

Religiøs tyrkisk oprustning

Ifølge Marie Krarup er der god grund til at være bekymret over den tyrkiske indflydelse. Religionsministeriet Diyanet er i fuld gang med at finansiere moské-byggerier og -udvidelser over hele Europa. Kristeligt Dagblad skrev sidste år, at otte ud af 27 tyrkiske moskeer i Danmark er i gang med udvidelser og at flere nye tyrkiske moskeer er på vej, bl.a. i Holbæk.

Den franske professor Samim Akgönül, der forsker i Tyrkiet, Diyanet og dets imamer ved universitetet i Strasbourg i Frankrig, sagde i den forbindelse til Kristeligt Dagblad, at Tyrkiet er i gang med en religiøs oprustning:

”Det er en generel trend i hele Europa, at Diyanet ekspanderer både fysisk med nye moskéer og dermed også ekspanderer religiøst, politisk og kulturelt,” siger Samim Akgönul.

Samme fredagsbøn over hele verden

Ifølge professoren holdes de samme fredagsprædikener i alle de tyrkiske moskeer i Frankrig – og i Danmark og resten af verden. Prædikener, som udsendes hver fredag fra det tyrkiske religionsministerium. Det er prædikener, der er præget af politiske og nationale budskaber og en meget konservativ tolkning af islam.

”Der er dermed tale om et tydeligt forsøg på at præge de tyrkere, der bor i Europa, uden for Tyrkiet, med en form for islam og politisk overbevisning, som ligger tæt på den linje, som præsident Erdogan fører. Og den ligner jo ikke så meget den danske eller franske linje. Og man skaber dermed, mener jeg, forhindringer for integration,” sagde Marie Krarup, da hun stillede spørgsmål til udlændinge- og integrationsministeren.

Marie Krarup er ny integrationsordfører for DF. Foto: Steen Brogaard

Hun tilføjede:

”Man kan sige, at moskeerne bruges til at fastholde tyrkiske muslimer i en tyrkisk og ortodoks islamisk identitet. Samtidig bruges moskeerne også til at holde øje med herboende tyrkeres holdninger. Den tidligere religiøse rådgiver ved den tyrkiske ambassade i København har sagt, at ambassaden indsamlede oplysninger om dansk-tyrkere i forbindelse med sagen om Gülenbevægelsen. Det vil sige, at tyrkiske konflikter på en måde eksporteres til Danmark. Det er også en måde at gøre det sværere på for herboende tyrkere at blive danskere, dvs. at blive integreret,” sagde Marie Krarup.

“Moskeerne bruges til at fastholde tyrkiske muslimer i en tyrkisk og ortodoks islamisk identitet. Samtidig bruges moskeerne også til at holde øje med herboende tyrkeres holdninger”

Marie Krarup, integrationsordfører (DF)