Sundhedsministeriet tilbageholder centralt mink-dokument. Liselott Blixt: ”Det virker meget suspekt”

0
1745
Liselott Blixt (DF) har stadig ikke fået svar på sine spørgsmål til sundhedsministeren om farligheden ved minkmutationer af coronavirus. Nu bliver hendes spørgsmål brugt af ministeriet som argument for, at et centralt notat ikke kan offentliggøres. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ifølge Berlingske lå Sundhedsministeriet allerede 2. november inde med oplysninger om, at minkmutationer var ufarlige for mennesker. Tre uger tidligere havde DFs sundhedsordfører bedt ministeriet om dokumentation for farligheden af minkmutationerne – men hun har stadig ikke fået svar

“Vil ministeren redegøre for, hvilke beviser der er, for at coronavirus muterer i mink fra minkfarme? Er der taget prøver, der beviser det? Hvad har man undersøgt i andre lande med minkavl?”.

Sådan lød et skriftligt spørgsmål, som Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt stillede til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) den 15. oktober 2020.

Hun har endnu ikke fået et svar, men tre uger efter – den 4. november 2020 – besluttede regeringen, at samtlige mink i Danmark skulle slås ihjel. En beslutning, som blev begrundet med, at muterede minkversioner af coronavirus kunne true folkesundheden.

“Den muterede virus – via mink – kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke som den skal. Dermed kan muteret virus have voldsom negative konsekvenser for hele verdens håndtering af den igangværende pandemi,” lød budskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde den 4. november.

Tilbageholder dokument

Men nu viser det sig at, at sundhedsministeriet allerede inden pressemødet lå inde med et dokument, der viste, at minkmutationerne ikke var farlige for mennesker. Det skriver Berlingske, som har kulegravet forløbet omkring mink-beslutningen. En beslutning, som siden viste sig være grundlovsstridig, fordi regeringen ikke havde lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Ifølge Berlingske modtog Sundhedsministeriet den 2. november et notat fra Statens Serum Institut, som viste, at frygten for, at minkproduktion kunne true coronavacciner, var baseret på nogle få og meget usikre forsøg, som seruminstituttet selv stod bag. Samme dag modtog ministeriet et andet dokument, som indeholdt såkaldte sekvensbeskrivelser af forsøgene. Disse sekvensbeskrivelser har efterfølgende fået internationale forskere til at anfægte, at minkmutationerne skulle være så farlige, som seruminstituttet vurderede.

Men selv om dokumentet kan vise sig helt afgørende i debatten om mink-aflivningen, så blev det aldrig bragt videre til politikerne eller offentligheden. Og fem måneder efter har sundhedsministeriet stadig ikke offentliggjort dokumentet. Det sker på trods af, at den radikale sundhedsordfører Stinus Lindgren flere gange har bedt om at få udleveret dokumentet – og selv om Berlingske har søgt aktindsigt i ministeriet og hos seruminstituttet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ankommer til sidste uges samråd om prioritering af corona-vaccinationer. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Blixt: “En søgt forklaring”

Men ministeriet nægter indtil videre at udlevere dokumentet. Og ifølge Berlingske sker det nu med den begrundelse, at dokumentet indgår i besvarelsen af Liselott Blixts spørgsmål fra den 15. oktober. Et svar der altså nu har været mere end fem måneder undervejs.

Liselott Blixt synes, at ministeriets begrundelse ”virker meget suspekt”, siger hun til Berlingske. DFs sundhedsordfører er utilfreds med, at hun har skullet vente så længe på at få svar på sine spørgsmål, og for en måned siden blev hun så træt af ventetiden, at hun klagede til Folketingets Præsidium.

”Jeg har ikke forstået, at jeg skulle vente så lang tid på et svar. Men det virker som en søgt forklaring, at ministeriet nu bruger mit spørgsmål som undskyldning for, at man ikke vil udlevere de oplysninger til Folketinget og offentligheden,” siger Liselott Blixt til Berlingske.

Hun mistænker ministeriet for at bruge det som undskyldning for at tilbageholde oplysninger.

”Der er jo ingen grund til at bruge mit gamle svar som undskyldning for, at man ikke kan give oplysningerne til Folketinget eller Berlingske, når I spørger. Det burde jo være helt simpelt at sende oplysninger. Derfor virker det, som om de skjuler oplysningerne bevidst. Hele det show virker meget suspekt,” siger Liselott Blixt til Berlingske.

Læs artiklen i Berlingske her

Læs også:

Eksperter: Aflivning af mink byggede på forkert grundlag

Partiformænd raser: Vi blev vildledt om minkbeslutning