Partiformænd raser: Vi blev vildledt om minkbeslutning

0
2020
Sundhedsminister Magnus Heunicke på vej til et samråd i sidste uge. Sundhedsministeriet fik data om de forsøg, som førte til beslutningen om at aflive alle mink. Men selv om partierne efterspurgte disse data på et møde før minkbeslutningen, afviste ministeriet, at de fandtes. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Sundheds- og Ældreministeriet tilbageholdt centrale oplysninger om grundlaget for minkaflivningen, viser ny afsløring i Berlingske

Skandalen om regeringens ulovlige beslutning om aflivning af alle danske mink vokser nu yderligere. I sidste uge kom det frem, at regeringens beslutning, som blev udmeldt på et pressemøde 4. november, blev truffet på baggrund af forskningsforsøg hos Statens Serum Institut (SSI), som eksperter betegner som over- og fejlfortolket.

Nu kan Berlingske så afsløre, at Sundheds- og Ældreministeriet holdt data tilbage om forsøgene, selv om de blev efterspurgt på det møde, som regeringen holdt med sundhedsordførerne og partilederne kort før pressemødet den 4. november.

I følge Berlingske fremsendte SSI allerede den 2. november et notat til Sundheds- og Ældreministeriet, hvor de bagvedliggende data forelå. Men på mødet fik partierne oplyst, at de pågældende data ikke forelå. Selv om eksempelvis den radikale sundhedsordfører Stinus Lindgreen specifikt spurgte til disse data.

“Men der får jeg at vide af departementschef Per Okkels, at de ikke har de data. Jeg spørger, om jeg kan se data fra Statens Serum Institut, fordi det er vigtigt at vide, hvad det er, Statens Serum Institut er bekymret for, men jeg kunne ikke få mere at vide,” siger Stinus Lindgreen til Berlingske.

Eksperter: Forsøg blev fejlfortolket

Regeringens beslutning om total-aflivning af alle mink, som siden viste sig at være uden lovhjemmel, blev truffet på baggrund af en risikovurdering fra SSI, der var baseret på forsøg med ni personers serum. Disse forsøg havde vist, at antistoffer for corona havde sværere ved at bekæmpe minkvarianten af coronavirus, den såkaldte cluster 5. Derfor kunne cluster 5 udgøre en trussel mod en kommende coronavaccine, lød konklusionen.

Men allerede få dage efter, at denne risikovurdering var afleveret til regeringen fra SSI, advarede en forsker på Københavns Universitet i et notat til SSI om, at resultaterne skulle behandles med ”betydelig forsigtighed”, og fredag sagde flere eksperter til Berlingske, at forsøgene var fejlfortolket.

“Tolkningen fra Statens Serum Institut holder simpelthen ikke,” lød det fra Jan Gerstoft, professor ved Rigshospitalet, der har gennemgået forsøget fra Statens Serum Institut.

Men på regeringens møde med partiledere og sundhedsordførere den 4. november – kort før pressemødet – blev der ikke fremlagt bagvedliggende data, og regeringen afviste, at der var tid til at få en second opinion fra andre eksperter. Det hastede med at få aflivet minkene, lod regeringen forstå.

Partiformænd: Vi blev vildledt af regeringen

I dag siger flere partiledere til Berlingske, at de føler sig vildledt af regeringen. Den konservative formand Søren Pape Poulsen siger, at han er rystet over den nye oplysninger. Nye Borgerliges leder Pernille Vermund kalder det “en kæmpestor skandale” og Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh siger at “katastrofen bliver større og større”.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har tidligere fortalt, at han på mødet med regeringen spurgte til det faglige grundlag og foreslog, at man fik andre eksperter til at vurdere grundlaget. Han siger til Berlingske:

“Det kunne vi ikke få, og en second opinion var der ikke tid til. I stedet har regeringen kørt solo, holdt afgørende oplsyninger tilbage for Folketinget og – tyder alt på – vildledt os alle,” siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skarup på Twitter.

Den radikale sundhedsordfører Stinus Lindgreen vil nu indkalde sundhedsminister Magnus Heunicke i et samråd om sagen. Hverken sundhedsministeren eller Socialdemokratiet vil kommentere de nye oplysninger overfor Berlingske.

Læs afsløringen i Berlingske her

Læs også:

Eksperter: Aflivning af mink byggede på forkert grundlag

Qvortrup: Statsministerens departementschef kan få problemer i minksagen