Eksperter: Aflivning af mink byggede på forkert grundlag

0
4396
Statsminister Mette Frederiksen (S), der her ses under et møde i Folketingssalen i sidste uge, meddelte på et pressemøde den 4. november, at alle mink i Danmark skulle slås ihjel. Muteret minkvirus vil nemlig kunne få "voldsomme negativ konsekvenser for hele verdens håndtering af den igangværende pandemi," sagde hun. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Beslutningen om at slå alle mink ihjel i Danmark var baseret på forsøg hos Statens Serum Institut (SSI), som blev fejlfortolket, i følge flere eksperter. SSI blev advaret om fejlen allerede den 6. november, viser notat, som Berlingske har fået fat i

Regeringens beslutning om at aflive samtlige mink i Danmark byggede på et forkert grundlag. Det fastslår flere eksperter overfor Berlingske, som har gennemgået hele forløbet omkring minkaflivningen, der kommer til at koste op mod 18,8 milliarder kroner i erstatning til minkavlerne.

Regeringens beslutning, som blev meldt ud på et pressemøde den 4. november, blev truffet på baggrund af en risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI). Seruminstituttet havde lavet nogle forskningsforsøg, som viste, at antistoffer havde sværere ved at bekæmpe minkvarianten af coronavirus, cluster 5. På den baggrund blev det konkluderet, at cluster 5 kunne udgøre en trussel mod en kommende coronavaccine:

”En fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner,” stod der i risikovurderingen, som blev afleveret til regeringen den 3. november.

Forsiden af Berlingske i dag.

Dagen efter afholdt regeringen et pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) sagde:

“Den muterede virus – via mink – kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke som den skal. Dermed kan muteret virus have voldsom negative konsekvenser for hele verdens håndtering af den igangværende pandemi”.

På den baggrund fastslog statsministeren, at det var nødvendigt at slå alle mink i Danmark ned, og at arbejdet skulle gå i gang med det samme.

Blev advaret om fejlfortolkning

Beslutningen viste sig få dage senere at være uden lovhjemmel, og nu viser det sig, at seruminstituttets konklusioner ikke holdt vand. Berlingske kan nu fremlægge et notat, som Københavns Universitet afleverede til SSI den 6. november – to dage efter pressemødet. Her konkluderede en forsker, professor Graham Belsham, at seruminstituttets konklusioner var højst tvivlsomme.

SSI-forsøget bestod i, at ni personers serum var blevet blandet med henholdsvis minkvirus og kontrolvirus. Men Graham Belsham advarede i sit notat om, at resultaterne skulle behandles med ”betydelig forsigtighed”. Fordi corona er en ny virus, ved man nemlig ikke præcis, hvor stor en koncentration af antistof, ser skal til for at beskytte mennesker.

”Det er på ingen måde tydeligt, at de registrerede forskelle på koncentrationer vil resultere i et generelt svigt i, at vacciner vil give beskyttelse,” skriver Graham Belsham i notatet, ifølge Berlingske.

Senere har andre eksperter kritiseret, at forsøget kun var baseret på ni personer, at forskellene i resultater på de to slags virus var for små, og at SSI ikke lagde præmisserne for forsøget frem.

Berlingske gennemgår i dag beslutningen om at aflive alle mink og kan bl.a. fremlægge et notat fra Københavns Universitet, der advarer om, at SSI har overfortolket egne forsøg med minkvirus.

”Tolkningen holder ikke”

Jan Gerstoft, professor ved Rigshospitalet, har gennemgået forsøget fra Statens Serum Institut. Han siger til Berlingske:

“Tolkningen fra Statens Serum Institut holder simpelthen ikke. Alene det, at de pågældende mutationer har så svært ved at smitte mellem mennesker betyder i sig selv, at der aldrig kan opstå et vaccineproblem. Det ville Statens Serum Institut også have fået at vide, hvis man havde delt sekvenser og data langt tidligere”.

“Tolkningen fra Statens Serum Institut holder simpelthen ikke”

Jan Gerstoft, professor ved Rigshospitalet, til Berlingske

En anden forsker, professor i virologi Lars Erik Larsen, der har forsket i virusinfektioner i 25 år, siger, at man ikke kan konkludere ud fra forsøget, at vaccinerne vil have nedsat effekt på minkmutationen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke  på et af mange pressemøder om coronapandemien. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

Mutationen var uddød

Dertil kommer, at cluster5-mutationen sandsynligvis var væk, da minkaflivningen blev sat i gang. Den franske professor og virusekspert Francois Balloux skrev på Twitter den 4. november, at fortolkningen af cluster 5 formentligt var blevet misforstået og blæst ud af proportion. Han siger i dag til Berlingske:

”Varianten var med al sandsynlighed uddød. Vaccinetruslen har jeg aldrig været nervøs for”.

Læs artiklen i Berllingske her (kræver abonnement)