Politikere efter ny mink-afsløring: Vi blev misinformeret

0
1305
Berlingske gennemgår beslutningen om at aflive alle mink og har fundet et notat fra Københavns Univervitet, der advarer om, at SSI har overfortolket egne forsøg med minkvirus.

Partier kræver redegørelse fra regeringen efter afsløring af, at beslutningen om mink-aflivning var baseret på en fejlfortolkning. “Statsministeren talte mod bedre vidende,” siger DFs gruppeformand Peter Skaarup

Regeringen bliver nu afkrævet en forklaring efter nye afsløringer i Berlingske om grundlaget for at kræve alle mink i Danmark aflivet.

Regeringen traf beslutningen om minkaflivningen efter at fået en risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI), der var baseret på SSI’s egne forsøg med serum fra ni personer.

Men Berlingske afslører i dag, at Københavns Universitet advarede SSI mod at overfortolke de meget begrænsede forsøg, og flere eksperter siger i dag til Berlingske, at SSIs fortolkning ikke holder.

Flere sundhedsordfører siger, at de føler sig misinformeret af SSI, og de kritiserer regeringen for at have tilbageholdt afgørende oplysninger.

Liselott Blixt (DF) til møde i Folketingssalen i sidste uge. Hun er stærkt utilfreds med, at regeringen ikke fremlagde alle oplysninger, inden beslutningen om aflivning af alle mink blev truffet. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

“Det kan jo ikke passe, at man ikke deler data med offentligheden og med vi ordførere inden så afgørende en beslutning,” siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt til Berlingske.

“Det kan jo ikke passe, at man ikke deler data med offentligheden og med vi ordførere inden så afgørende en beslutning”

Liselott Blixt, sundhedsordfører (DF), til Berlingske

Hun kræver en redegørelse fra sundhedsminister Magnus Heunicke (SI) om det sundhedsfaglige grundlag for at slå minkene ned.

“Nu må ministeren redegøre for, hvorfor alle dokumenter og notater ikke er blevet fremlagt, før og efter man tog den beslutning,” siger Liselott Blixt.

Den radikale sundhedsorfører Stinus Lindgreen siger til Berlingske, at han er “virkelig vred” over at være blevet misinformeret, og Venstres politiske ordfører Sophie Løhde kalder regeringens håndtering for dybt kritisabel.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup skriver på Twitter:

“Statsministeren talte mod bedre vidende, da hun beordrede alle mink aflivet: “Grundlaget for at slå alle minkene ihjel var falsk,” konstaterer professor i Infektionsmedicin, Jan Gerstoft”.

Læs også:

Eksperter: Aflivning af mink byggede på forkert grundlag