Sundhedsminister strammede anbefalinger om nedlukning

0
1316
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på vej til et samråd om COVID-19 tirsdag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Sundhedsminister Magnus Heunicke hævdede på lukket samråd 12. marts, at EUs sundhedseksperter havde anbefalet at lukke skoler og børnehaver. Men det var en stramning. Helt uacceptabelt, siger DFs sundhedsordfører Liselott Blixt

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) beskyldes for at have stramme tanbefalingerne fra EUs sundhedseksperter, da han i et samråd 12. marts 2020 sagde til Folketingets sundhedsudvalg, at eksperterne i EU-agenturet ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, anbefalede, at skoler og børnehaver skulle lukkes.

I følge Ekstra Bladet, som har læst referatet fra det lukkede samråd, sagde Heunicke, at han på et møde med de øvrige sundhedsministre i EU havde fået en “klar anbefaling” om “at sende folk hjem på hjemmearbejde og at indskrænke antallet af borgere, der kan være til større events, og at lukke skoler og børnehaver”.

Men det var ikke det, som ECDC sagde på mødet, skriver Ekstra Bladet. De anbefalede faktisk at bruge mildere indgreb, inden man skred til skolelukninger, såsom mindre grupper, øget fysisk afstand mellem eleverne i klasseværelset, oplysning om håndhygiejne og udendørs undervisning.

“ECDC har hele tiden sagt, () at de nationale myndigheder først bør overveje at reducere mulighederne for smittespredning på skolerne gennem andre tiltag end at lukke skolerne,” skriver ECDC i en mail til Ekstra Bladet.

Magnus Heunicke vil overfor Ekstra Bladet ikke oplyse, hvorfra han har anbefalingen om at lukke skoler og børnehaver.  “Jeg har ikke mulighed for at videregive, hvad enkelte personer sagde på lukkede ministermøder i EU,” skriver han til Ekstra Bladet.

Liselott Blixt (DF) på vej til tirsdagens samråd om COVID-19. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Liselott Blixt: Det er ikke i orden

DFs sundhedsordfører Liselott Blixt ser meget kritisk på, at sundhedsministeren har strammet anbebefalingerne fra ECDC på det lukkede samråd den 12. marts:

“Det er ikke i orden. Det er der efterhånden rigtig meget, der ikke er i forhold til, hvordan det her er håndteret,” siger Liselott Blixt til Ekstra Bladet.

Hun siger til avisen, at regeringen har valgt kun at dele de anbefalinger, der passede ind i, hvad den ville gennemføre. Blixt vil nu have undersøgt sagen til bunds:

“Det er helt uacceptabelt. Men det forbavser mig efterhånden ikke, fordi vi har haft så mange forskellige eksempler. De laver deres egne regler. Der skal graves alle de steder, hvor regeringen er kommet med nogle meldinger, så vi kan se, hvem de har lyttet til, og hvorfor de har gjort, som de har,” siger Liselott Blixt til Ekstra Bladet.

Læs mere i Ekstra Bladet her