Politiet i mindst 27 britiske byer har undladt at efterforske pakistanske banders overgreb på børn af frygt for raceuroligheder. Britiske medier taler om mindst 19.000 ofre

Hvis en forfatter var kommet op med en historie om udenlandske mænd, der i årevis misbruger små og halvstore børn i tusindtal, så var det nok blevet til et nej tak fra alle bogforlag. Historien ville være for usandsynlig og detaljerne for grusomme. Men det er den virkelighed, der lige nu kommer til overfladen i Storbritannien.

Byen Rotherham er blevet synonymt med de værste overgreb. Fra 1997 til 2013 blev 1510 børn misbrugt af pakistanske bander, og trods en række anmeldelser gjorde politiet meget lidt. Argumentet hos det lokale politi var, at hvis man greb ind, ville det føre til raceuroligheder i stor stil.

Langt værre

Efter skandalen i Rotherham har det nationale politi Scotland Yard undersøgt forholdene i resten af landet. Man er ved at være igennem over 90 procent af de mistænkelige tilfælde, som de lokale politistyrker har ignoreret. Fra de oplysninger, der er sluppet ud til pressen, fremgår tallene: 27 byer og mindst 19.000 ofre.

Scotland Yard holder sig tilbage fra at udstille kollegerne, der har ret til at kommentere anklagerne først. Men især de sociale medier strømmer over med vrede mod banderne og det lokale politi. Også Scotland Yard hånes for at sidde på oplysningerne i stedet for at få dem ud.

Særligt en sag fra den næststørste britiske by, Manchester, kaster lys på overgrebene. Her kendte det lokale politi til omkring 100 mistænkte, der groomede børn – de fleste var piger mellem 11 og 17 år – og voldtog dem. Overgrebene fandt sted i restauranter og take-out steder, som banderne kontrollerede.

Ofrene er typisk sårbare børn, der er anbragt i pleje eller på hjem. Scotland Yards oplysninger tyder ikke bare på, at politiet undlod at reagere på anmeldelser. I mange tilfælde var man klar over, at folk fra banderne hang udenfor skoler og hjem for at få kontakt til ofrene.

Selve misbruget skete relativt åbenlyst i mændenes restauranter.

Rapporterne taler om mænd overvejende med asiatisk baggrund, mens deres ofre ikke beskrives nærmere. En af de politieksperter, der har undersøgt sagen, Margaret Oliver, har dog sagt det ligeud: der er tale om næsten udelukkende pakistanske mænd og deres ofre er sårbare hvide piger.