18 kommuner dropper ældre-klippekort – DF kalder minister i samråd

0
2765
Social- handicap- ældre- og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Hver femte kommuner har sparet klippekortsordningen til plejehjemsbeboere væk, efter at pengene til ordningen ikke længere øremærkes. Karina Adsbøl (DF) kalder minister i samråd

Ældre Sagen raser og DFs socialordfører Karina Adsbøl er vred: 18 kommuner har valgt at droppe den populære klippekortsordning, som giver beboere på plejehjem eller modtagere af hjemmehjælp mulighed for at få en halv times ekstra hjælp om ugen efter eget ønske.

“Det er en klar forringelse af ældres selvbestemmelsesret. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt,” siger Karina Adsbøl til Altinget.

Ældre Sagen kalder det “en katastrofal udvikling”:

“Konsekvensen er jo, at der er mennesker, som nu bliver berøvet muligheden for at komme ud og få noget frisk luft, besøge et barnebarn eller komme i den lokale kortklub. Og vi ved desværre, at tendensen fortsætter i 2020,” siger seniorkonsulent Per Tostenæs til Altinget.

Klippekortet blev indført i forbindelse med den såkaldte værdighedsmilliard til ældre, som Dansk Folkeparti og den daværende regering aftalte på finansloven i 2016. I 2017 og 2018 blev der øremærket 380 millioner kroner til ordningen, men fra 2019 er pengene gået via bloktilskuddene til kommunerne, og det har 18 kommuner nu udnyttet til at afskaffe ordningen. Det fremgår af et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Svaret får nu Karina Adsbøl til at indkalde ministeren i et samråd. Hun vil have ministren til at redegøre for kommunernes beslutning:

“Det kræver en grundig forklaring fra ministeren, om hvordan han vil håndtere det her,” siger hun til Altinget.

Magnus Heunicke siger selv, at han er uforstående overfor kommunernes beslutning. Han fatsslår, at mange ældre har været glade for klippekortsordningen.

Karina Adsbøl på Twitter.

DF: Klippekort skal med i serviceloven

Karina Adsbøl foreslog under efterårets forhandlinger om fordelingen af resterne af satspuljemidlerne, at klippekortsordningen skrives ind i serviceloven. Dermed vil ordningen blive en rettighed, som kommunerne ikke kan spare væk. Samme forslag kommer fra Ældre Sagen, og det bakkes op af Enhedslisten.

“Klippekortet er en rigtig god ide, som DF har kæmpet for. Det giver de ældre noget selvbestemmelse over eget liv, når de kan vælge en halv times hjælp efter eget ønske,” sagde Karina Adsbøl til ditOverblik, da hun i efteråret advarede mod kommunernes besparelser