MORGEN: DF vil have forklaring om Skattechefs sommerhusbyggeri | Bandeleder anholdt i Spanien

0
2134
Departementschef i Skatteministeriet Jens Brøchner har afbrudt et samarbejde med et byggefirma, som har stået for renovering af hans sommerhus i Rørvig. Det sker, efter at Ekstra Bladet har afsløret mistænkelige forhold ved byggeriet. Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF vil have forklaring fra minister om Skattechefs sommerhus-byggeri

Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær kræver redegørelse fra skatteministeren efter afsløringen af, at Skatteministeriets departementschef har benyttet litauisk firma, der ikke overholder reglerne, til at renovere sit sommerhus

SKATTECHEF | Hvad er op og ned i sagen om Skatteministeriets departementchef Jens Brøchner, der har fået renoveret sit sommerhus af litauiske byggearbejdere, der er ansat i firma, der tilsyneladende omgår reglerne. Det vil Dansk Folkeparti have skatteminister Morten Bødskov (S) til at svare på.

“Jeg vil bede om at få en skriftlig forklaring fra Morten Bødskov. Ikke at det er ham, der har lavet noget forkert, men det er ham, vi kan gå til. Det er skattemyndighederne, som skal ud og tjekke, at man ikke laver sort arbejde, og så ser det dumt ud, at den øverste chef i Skatteministeriet ikke har styr på tingene,” siger Dennis Flydtkjær, skatteordfører for DF, til Danmarks Radio.

Departementschefen har hyret et firma med adresse i Hellerup, men Ekstra Bladet og 3F har afsløret, at Hellerup-firmaet har benyttet et firma i Litauen som underentreprenør. Ved besøg på byggepladsen, har 3F kunne konstatere, at de litauiske byggearbejdere tilsyneladende ikke har haft en ansættelseskontrakt, at de får deres løn i hånden og at de har boet i sommerhuset, mens renoveringen har stået på.

“Det er mistænkeligt, hvad der foregår ved departementschefens sommerhus. Hvis man lader nogen bo i sit sommerhus, mens de laver en terrasse og tilbygning, så er der altså nogle alarmklokker, som skal ringe,” siger Keld Jensen, konsulent i Byggegruppen i 3F, til Ekstra Bladet.

Skatteminister Morten Bødskov sagde onsdag, at departementschef Jens Brøchner “ikke har tænkt sig godt om” og at han ikke ”har været grundig nok, da han indgik kontrakten”. Departementchefen selv har i en skriftlig kommentar udtalt, at han ikke vidste, at firmaet i Hellerup brugte en underentreprenør. Han har nu opsagt kontrakten.

Foto fra Saudi-Arabien, der har doneret 4,9 millioner kroner til en moské i København.

Messerschmidt: Forbyd transaktioner fra Saudi-Arabien

Regeringens plan om indgreb mod udenlandske donationer til moskéer ikke vidtgående nok, mener Morten Messerschmidt

MOSKÉ-STØTTE | Regeringen vil forbyde stater og organisationer at donere penge til moskéer, hvis formålet er at undergrave det danske demokrati. Det siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye efter at det er kommet frem, at Saudi-Arabien har doneret 4,9 millioner kroner til den stærkt islam-konservative Taiba-moské på Nørrebro.

“Vi vil gøre det muligt for myndighederne at putte organisationer, enkeltpersoner og myndigheder i udlandet på en forbudsliste, hvis vi vurderer, at de donerer penge til Danmark med henblik på at undergrave vores demokrati,” siger Mattias Tesfaye til Ritzau.

Men det indgreb er ikke vidtgående nok, mener DFs Morten Messerschmidt.

“Jeg tror, at man skal lave et direkte forbud mod transaktioner fra Saudi-Arabien. Ideelt set bør det rejses på EU-niveau, så man ikke bare kan omgå reglerne ved, at man overfører penge til Sverige, og de så kommer fra Sverige til Danmark,” siger Morten Messerschmidt til Ritzau.

DFs gruppeformand og retsordfører Peter Skaarup.

Skaarup om anholdelse af bandeleder: Fantastisk nyhed

Bandeleder, der flygtede fra psykiatrisk hospital i Slagelse, er blevet anholdt i Spanien

BANDER | Den 24-årige Hemin Dilshad Saleh, der 19. november 2019 flygtede fra psykiatrisk hospital i Slagelse, er onsdag blevet anholdt i Barcelona.

Bandelederen har været internationalt efterlyst siden befrielsesaktionen, og på Christiansborg er retsordfører Peter Skaarup godt tilfreds med, at spansk politi har fået fingrene i den efterlyste Dilshad Saleh.

“Det er da en fantastisk nyhed. Det er så vigtigt, at myndighederne får forstærket indsatsen mod fangeflugter,” siger Peter Skaarup, der mener, at det er nødvendigt at opruste.

“Vi er dels nødt til at uddanne betjentene bedre samt sætte midler af til at skærpe sikkerheden i fængslerne og inden for psykiatrien,” siger Peter Skaarup til Sjællandske.

Der stemmes til folketingsvalget 5. Juni 2019. Her på Københavns Rådhus. Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Historisk få danskere bliver medlem af et politisk parti

Det medlemsbaserede partidemokrati kan om få årtier være fortid, siger forsker til Kristeligt Dagblad

DEMOKRATI | En ny rapport fra Demokratikommissionen viser, at færre og færre danskere vælger at være medlem af et politisk parti. Flere af de store partier som Socialdemokratiet, Alternativet og Dansk Folkeparti har de senere år oplevet tilbagegang i medlemstallet, fastslår rapporten. Opgørelsen viser, at cirka 135.000 danskere i dag er medlem af et politisk parti.

De historisk lave medlemstal vækker bekymring hos flere forskere, der mener, at det medlemsbaserede partidemokrati om få årtier kan være fortid.

“Det her bør virkelig give rynker i panden hos nogle af partierne. De bør være langt mere opmærksomme på at få flere medlemmer med. Demokratiet lider, hvis ikke vi har en bred skare af partimedlemmer,” siger Peter Nedergaard, professor i statskundskab på Københavns Universitet, til Kristeligt Dagblad.

Så mange medlemmer har partierne

Partiernes medlemstal – Kilde: Demokratikommissionen / Kristeligt Dagblad

  • Socialdemokratiet: 35.767 (tal fra 2019)
  • Venstre: 32.183 (tal fra 2018)
  • Dansk Folkeparti: 12.251 (tal fra 2019)
  • De Konservative: 10.900 (tal fra 2020)
  • Enhedslisten: cirka 9500 (tal fra 2020)
  • Socialistisk Folkeparti: 8911 (tal fra 2019)
  • De Radikale: 7665 (tal fra 2019)
  • Alternativet: 6205 (tal fra 2020)
  • Nye Borgerlige: cirka 6000 (tal fra 2020)
  • Liberal Alliance: cirka 3500 (tal fra 2019)
  • Kristendemokraterne: 2320 (tal fra 2020).
Flagene blafrer før folketingets åbning på Christiansborg i København. Endnu en gang er Danmark øverst på anti-korruptionsliste, men mister for femte år i træk point. Det kan blandt andet skyldes manglende politisk åbenhed. Det skriver Ritzau, torsdag den 23. januar 2020. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danmark er stadig verdens mindst korrupte land

Danmark topper Transparency Internationals årlige liste over verdens mindst korrupte lande

KORRUPTION | Trods sagerne om Britta Nielsens bedrageri i Socialstyrelsen og korruption i Forsvarets Ejendomsstyrelse, er Danmark fortsat det mindst korrupte land i verden. Det viser den årlige undersøgelse af korruption i 180 lande, som anti-korruptionsbevægelsen Transparency International udgiver. Danmark har dog for femte år i træk mistet point på listen, hvor vi topper foran New Zealand, Finland, Schweiz, Singapore og Sverige (de tre sidstnævnte deler 4. pladsen).

“Vi må konstatere, at tilliden til, at det står godt til, er faldet. Vi kan se, at der er en sammenhæng mellem placering på listen og niveauet af åbenhed omkring partistøtte og lobbyisme. Det er et område, hvor vi notorisk får kritik både internationalt og nationalt for de regler, der er om privat partistøtte i Danmark,” siger Natascha Linn Felix, formand for Transparency International Danmark, til TV2.

Professor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet, der har forsket i korruption, siger at det ikke er overraskende, at Danmark ligger helt i top.

“Vi har en særlig tillidskultur, der gør, at folk er meget utilbøjelige til at betale og tage imod bestikkelser. Sådan har det været i 150 år,” siger han til TV2.

Verdens mest korrupte lande i følge Transparency International er Somalia, Sydsudan, Syrien, Yemen og Venezuela.

“Vi har en særlig tillidskultur, der gør, at folk er meget utilbøjelige til at betale og tage imod bestikkelser”

Professor Christian Bjørnskov til TV2

TWITTER & FACEBOOK

Peter Skaarup glæder sig på Twitter overanholdelsen af bandelederen Hemin Dilshad Saleh:

Karina Adsbøl kommenterer på Twitter en afgørelse i en sag fra Guldborgssund Kommune, som hun har bragt op politisk:

POLITISK KALENDER – torsdag den 23. januar 2020

Folketingssalen. Foto: Christoffer Regild

10.00: Møde i folketingssalen, blandt andet disse punkter på dagsorden:

8) 1. behandling af beslutningsforslag nr. B 47: Forslag til folketingsbeslutning om ens krav til kvalifikationer hos læger i Danmark, der er uddannet i henholdsvis EU-/EØS-lande og tredjelande. Af Peder Hvelplund (EL) og Liselott Blixt (DF) m.fl.

9) 1. behandling af beslutningsforslag nr. B 48: Forslag til folketingsbeslutning om ens krav til sprogkundskaber hos læger i Danmark, der er uddannet i henholdsvis EU-/EØS-lande og tredjelande. Af Peder Hvelplund (EL) og Liselott Blixt (DF) m.fl.

10) 1. behandling af beslutningsforslag nr. B 53: Forslag til folketingsbeslutning om habile alderssvækkede ældres ret til fravalg af genoplivningsforsøg. Af Liselott Blixt (DF) m.fl.