Støttepartier vil gøre det lettere at få permanent ophold

0
3522
Rosa Lund, udlændningeordfører for Enhedslisten. Foto: Steen Brogaard

Enhedslisten og Det Radikale Venstre vil lade uddannelse tælle lige så meget som et job, når udlændinge optjener ret til permanent ophold. Dansk Folkeparti advarer om, at det vil øge antallet, der får permanent ophold

Endnu en lempelse af udlændingepolitikken kan være på vej. Hvis det står til Enhedslisten, skal uddannelse tælle lige så meget som et fuldtidsjob, når udlændinge optjener ret til permanent opholdstilladelse. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge avisen er uddannelseskravet med i det finanslovsudspil, som Enhedslisten præsenterer torsdag. Og partiet får på forhånd opbakning fra Det Radikale Venstre.

”Når vi bruger penge på at give folk en uddannelse, skal de kunne blive i Danmark og bruge den. Det er sund fornuft. Vi bakker op om, at det her gøres til en del af finanslovsforhandlingerne, ” siger de radikales udlændingeordfører Andreas Steenberg til Kristeligt Dagblad.

Pia Kjærsgaard: Helt skævt

Enhedslistens udlændingeordfører Rosa Lund siger, at uddannelseskravet er ”hjerteblod” for partiet. Uddannelse har ikke talt med i bedømmelsen, siden VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet strammede reglerne i 2016. I dag skal udlændinge have haft arbejde i tre et halvt ud af de seneste fire år, hvis de skal have ret til permanent ophold. Men Enhedslisten mener, at uddannelse skal have samme vægt som arbejde.

”Uddannelse er nøglen til vores arbejdsmarked, og det er nøglen til god integration. Derfor giver det ingen mening, at det ikke tæller med,” siger Rosa Lund.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærgaard kalder kravet fra Enhedslisten “helt skævt”:

”Det åbner uden tvivl for, at endnu flere udlændinge vil få permanent ophold i Danmark. Socialdemokratiet er nødt til at stå fast her,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mener, at de nuværende regler er rimelige. Man skal have bidraget til samfundskassen, før man får permanent ophold i et velfærdssamfund, siger han til avisen.