Dansk grænsekontrol står for skud i Europa-Parlamentet

0
2356
Grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse i Sønderjylland. Arkivfoto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Udvalg under Europa-Parlamentet vil begrænse EU-landes mulighed for at indføre midlertidig grænsekontrol. Samtidig kritiserer EU-kommissær den danske grænsekontrol. “De lever i et parallelt univers,” siger DFs EU-parlamentsmedlem Peter Kofod til DR

EU-systemet bryder sig ikke om den danske grænsekontrol. I sidste uge holdt den afgående EU-kommissær for migration og indre anliggender, grækeren Dimitris Avramopoulos, en tale i et udvalg i Europa-Parlamentet, hvor han beskyldte lande med grænsekontrol for at true Schengen-samarbejdet. Og nu har et bredt flertal i Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg kastet sig ind i kampen for at få begrænset muligheden for midlertidig grænsekontrol.

Danmark indførte midlertidig grænsekontrol til Tyskland i januar 2016 og har løbende forlænget med seks måneder ad gangen. Men står det til borgerrettighedsudvalget, skal det ikke være muligt lave så mange forlængelser.

Udvalget mener, at der kun skal være muligt at lave midlertidig grænsekontrol i to måneder. Hvis den skal forlænges, skal der kræves mere dokumentation end i dag, og totalt skal det kun være muligt at lave grænsekontrol i ét år. I dag er grænsen to år. Ydermere mener udvalget, at det skal godkendes af Ministerrådet, hvis der skal forlænges mere end seks måneder.

Peter Kofod: Vi skal selv bestemme

I følge DR stemte 43 af udvalgets medlemmer for udspillet. 12 stemte imod, 11 undlod at stemme. Dansk Folkepartis europaparlamentariker, der er eneste faste danske medlem af udvalget, var en af de 12, der stemte imod.

“Danmark skal selv bestemme over vores grænser. EU’s ydre grænser er hullede som en si, og derfor stemte jeg nej til at indskrænke mulighederne for grænsekontrol. Men jeg må bare erkende, at et stort flertal i Europa-Parlamentet lever i et parallelt univers,” siger Peter Kofod til DR.

Oplægget i borgerrettighedsudvalget skal endeligt vedtages i Europaparlamentet. Derefter skal det indgå i forhandlingerne med EUs medlemslande om et nyt Schengen-kodeks.

Peter Kofod håber, at hans danske kolleger vil stemme imod i Europaparlamentet.

“Jeg vil holde øje med, hvad de stemmer. Der var mange af dem, der under valgkampen talte for grænsekontrol,” siger han til DR.

“EU’s ydre grænser er hullede som en si, og derfor stemte jeg nej til at indskrænke mulighederne for grænsekontrol”

Peter Kofod (DF) til DR

Kommissær: Det truer Schengen

At EU-systemet har det stramt med Danmarks grænsekontrol, oplevede Peter Kofod selv forleden. Han var til en høring i “Udvalget for Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender”  LIBE) i sidste uge med den afgående kommissær for området, Dimitris Avramopoulos. Her beskyldte kommissæren Danmark og andre lande med grænsekontrol for at true Schengen:

“Schengensamarbejdet er et af de fornemmeste resultater, Unionen kan præsentere. Europa kan ikke og bør ikke vende tilbage til tidligere tider med lukkede grænser. De holdninger, som nogle landes regeringer har vedtaget, de gør at Schengen er i fare,” sagde Dimitris Avramopoulos i udvalget.

“En fuldstændig vanvittig påstand,” siger Peter Kofod til ditOverblik om kommissærens udtalelser.

Dimitris Avramopoulos, afgående kommissær, taler i LIBE-udvalget i sidste uge.

“Migration skaber ikke terrorisme”

Danmark har brugt risikoen for terror som begrundelse for midlertidig grænsekontrol. Men den begrundelse giver Dimitris Avramopoulos tilsyneladende ikke meget for. I udvalget sagde han således:

“Der er ikke sammenhæng mellem migration og sikkerhed. Der er nogen politiske partier, der har begået den fejlat sige, at migration skaber terrorisme. Men nej, det er ikke rigtigt. De fleste af dem, der har begået terror i Europa, de har ikke været migranter,” sagde han.

Ud over Danmark har Østrig, Tyskland, Norge, Sverige og Frankrig indført midlertidig grænsekontrol.