Staten beholder omstridt asylcenter, der blev købt til overpris

0
1926
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et samråd i efteråret om købet af Holmegaard. Fra Folketings-TV

Regeringen måtte opgive at placere et udrejsecenter for kriminelle udlændinge i Holmegaard på Sydlangeland efter massiv folkelig modstand. Men Udlændingestyrelsen beholder centeret som ‘buffer’, hvis der skulle en ny asyltilstrømning i fremtiden

Det blev købt til en markant overpris, og nu hænger skatteyderne på det.

Udlændingestyrelsen købte i foråret ejendommen Holmegaard på Langeland med henblik på at flytte 130 kriminelle udvisningsdømte udlændinge fra Kærshovedgård i Midtjylland til Langeland. Det skete i en lynhandel og til en pris, der var mindst tre millioner kroner over markedsprisen.

Kort efter måtte regeringen imidlertid droppe sine planer efter massiv folkelig modstand blandt langelænderne. Siden har centret, der ligger udenfor Bagenkop på Sydlangeland, stået tomt. Og det vil det også gøre fremover. Staten beholder nemlig Holmegaard som “buffer” til eventuelle fremtidige asyltilstrømninger. Det oplyser Udlændingestyrelsen i et svar til Jyllands-Posten, skriver Ritzau.

Købt med kort varsel

Holmegaard blev købt lørdag den 15. maj 2021, bare fire dage inden udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) holdt pressemøde, hvor han præsenterede regeringens plan om et udrejsecenter på Langeland. Det blev købt af en privat ejer, et ægtepar fra Nordsjælland. De forlangte 14 millioner kroner og endte med at få 13,5 millioner kroner for den gamle herregård, der tidligere har været udlejet til asylcenter.

To år tidligere havde parret tilbudt Holmegaard til Udlændingestyrelsen for noget nær det halve – 8,5 millioner kroner – og bare én måned forinden, blev Holmegaard vurderet til 10,5 millioner kroner af erhvervsmæglerfirmaet Nordicals overfor Kammeradvokaten. Et andet firma, Newsec, havde beregnet prisen til 5,35 mio. kroner, baseret på den offentlige vurdering. Men Udlændingestyrelsen endte altså med at give 13,5 millioner kroner – og nu er det så besluttet, at staten skal beholde den dyrt købte ejendom.

Ærgerlig borgmester

Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) siger til Jyllands-Posten, at han er ærgerlig over at Holmegaard ikke bliver solgt. Ved at henligge ubrugt, til der – måske – skal bruges et nyt asylcenter, bidrager Holmegaard nemlig ikke til at skabe udvikling på øen, mener borgmesteren.

“Det er et stort bygningskompleks, som jeg gerne havde set, at staten havde lavet noget aktivitet med eller havde solgt til private, der ville gøre et eller andet ved det,” siger Tonni Hansen til Jyllands-Posten.

Borgmesteren oplyser, at han ikke er blevet orienteret af Udlændingestyrelsen om at staten beholder Holmegaard.