Messerschmidt vil have kritisk serviceeftersyn af alkoholbehandling

0
2237
Arkivfoto

Tusindvis af børn og unge vokser op i familier præget af  alkoholmisbrug. ”Velfærdssamfundet Danmark kan ikke være den nuværende tilstand bekendt,” mener Morten Messerschmidt, der selv oplevede alkoholisme på nærmeste hold, da han var barn

Den behandling, som alkoholikere tilbydes, trænger til et kritisk serviceeftersyn. Det mener Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt.

I et større debatindlæg i Avisen Danmark sætter han et stort spørgsmålstegn ved effekten af den udbredte brug af antabus i behandlingen. Han mener, at der i stedet er brug for langt flere døgnbehandlinger.

“Antabus har alene den funktion, at den alkoholafhængige får det voldsomt dårligt, hvis der drikkes samtidig. Idéen er, at det skal skræmme folk fra at drikke. Det lykkes måske i nogle tilfælde. Lige indtil antabussen ikke længere er i kroppen, hvorefter det igen og igen viser sig, at trangen vender tilbage og drikkeriet genoptages. Antabussen gør nemlig intet ved afhængigheden,” skriver Morten Messerschmidt.

“Både eksperter, behandlere og ædru alkoholikere fortæller mig, at de endnu har til gode at møde en alkoholiker, der er blevet varigt ædru ved hjælp af antabus. Så selv om jeg ikke på forhånd skal konkludere, hvad et kritisk serviceeftersyn skal munde ud i, tyder meget på, at der kan være behov for langt flere døgnbehandlinger,” fortsætter han.

“Både eksperter, behandlere og ædru alkoholikere fortæller mig, at de endnu har til gode at møde en alkoholiker, der er blevet varigt ædru ved hjælp af antabus”

Over halv million har skadeligt alkoholforbrug

585.000 danskere har i følge Sundhedsstyrelsen et skadeligt forbrug af alkohol. 140.000 af disse vurderes at være direkte afhængige af alkohol. På trods af det, er der meget lidt politisk fokus på alkoholbehandling, og der er stor forskel på den behandling, som kommunerne tilbyder, skriver Messerschmidt.

”Den kommunale behandlingsgaranti et rent lotterispil, hvor postnummeret afgør kvaliteten af ens behandling. Når et menneske med alkoholproblemer endelig beslutter sig for at søge hjælp og opsøger kommunen, sker det alt for ofte, at der blot tildeles af antabus og en ugentlig samtale over en kop kaffe,” skriver han.

Morten Messerschmidt, næstformand i Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Oplevede selv utrygheden

Morten Messerschmidt fortæller, hvordan han selv som barn i en periode oplevede alkoholisme på tæt hold. Hans mor boede i en periode sammen med en mand, der var alkoholiker.

”Jeg husker utrygheden ved at komme hjem fra skole og ikke vide, om der havde været drukket. Ubehaget ved påtaget at skulle forstille sig, når han var fuld. Og angsten for hans udbrud,” skriver DF-næstformanden.

Den utryghed må mange tusinder familier leve med i dag, og det er ikke et velfærdssamfund værdigt, mener Messerschmidt.

”I min verden kan velfærdssamfundet Danmark ikke være den nuværende tilstand bekendt. Uanset om det drejer sig om de titusinder af misbrugere, der har behov for hjælp – eller de mange børn, der dagligt lider under fars eller mors misbrug,” skriver Morten Messerschmidt.

Læs indlægget i Avisen Danmark her: Utrygheden ved voksnes druk bliver siddende