Somaliere kan slippe for hjemsendelse med rød bloks aftale

0
7889
Radikale Venstres grupenæstformand Sofie Carsten Nielsen, der her ses ved et pressemøde onsdag, bekræfter at rød bloks nye aftale vil betyde, at somaliere, der stod til udsendelse, kan blive i Danmark. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Den politiske aftale i rød blok kommer somaliere til undsætning, som ellers stod til udvisning. Hvis de har haft arbejde i to år, får de ret til at blive i Danmark, bekræfter radikales Sofie Carsten Nielsen overfor Politiken

Somaliere, som stod til at blive sendt hjem, kan nu blive reddet af den aftale, som rød blok har indgået for at støtte den socialdemokratiske regering.

Som ditOverblik.dk har beskrevet flere gange, gør aftalen op med den nye hjemsendelsespolitik – kendt som paradigmeskiftet – på et helt afgørende punkt. De røde partier er enige om, at flygtninge ikke skal sendes hjem, selv om der er fred i deres hjemland, hvis de har været i beskæftigelse i mindst to år.

Den regel går stik mod paradigmeskiftet og det vil også komme somaliere, som stod til hjemsendelse, til undsætning. Det bekræfter den radikale gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen overfor Politiken:

”Alle, der har sig et arbejde og har haft det i mindst to år, kan få sig en arbejdstilladelse, så længe de fortsætter i arbejde, hvis de har en flygtningebaggrund,” siger Sofie Carsten Nielsen, som understreger, at der er tale om en ret, ikke bare en mulighed.

“Kæp i hjulet på Støjbergs Somalia-projekt”

For tre år siden åbnede den daværende Venstre-regering op for, at herboende somaliere kan sendes retur til Mogadishu. Siden har danske myndigheder arbejdet på at få effektueret udsendelserne. Cirka 1000 somaliere har ifølge Politiken fået inddraget deres opholdstilladelser.

Hos Enhedslisten er udlændingeordfører Rosa Lund ”glad for at der bliver stukket en kæp i hjulet på Støjbergs Somalia-projekt”, som hun siger til Politiken. Hun mener, at 77 sager, som lige nu er ved at blive behandlet, bør sættes bero.

”Det er ikke fair, hvis vi nu sender flygtninge hjem, der har arbejdet her i to år, fordi lovgrundlaget ikke er på plads. Vi har at gøre med sager, hvor folk arbejder og bidrager, og forholdene i Somalia er ikke stabile,” siger EL-politikeren.

Tidligere udlændingeminister Inger Støjberg kalder i Politiken aftalen for et klokkeklart løftebrud i forhold til de garantier om en stram udlændingepolitik, som Socialdemokratiet gav i valgkampen.

Peter Skaarup på Twitter.

Samme melding kommer fra Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup. På Twitter skriver han:

”Det tog ikke den nye socialdemokratiske regering mange øjeblikke at droppe enhver anstændighed og begynde at føre en slap udlændingepolitik. Det var bare ikke det, de stillede vælgerne i udsigt før valget…,” skriver han.

Morten Messerschmidt (DF) har samme budskab.

”At en S-regering ville bøje sig i udlændingepolitikken, vidste vi jo nok. Men så hurtigt? Og så voldsomt? Det er virkelig bekymrende”.

Den radikale Sofie Carsten Nielsen i et svar til DFs Lise Bech på Twitter.