Socialdemokratiet tier valgløfte ihjel: Vil alligevel ikke kræve udenlandske prædikener oversat

0
2633
Kulturminister Joy Mogensen (S). Foto: Kristian Brasen

Socialdemokratiet har i følge Kristeligt Dagblad droppet et af sine markante udlændingepolitiske krav fra valgkampen

“I det omfang, der afholdes prædikener på andre sprog end dansk, skal der indføres krav om, at prædikerne efterfølgende oversættes til dansk og gøres offentligt tilgængelige. Omkostningerne hertil skal afholdes af trossamfundene selv”.

Sådan lød et af de markante krav i det udlændingepolitiske udspil, “Retfærdig og realistisk”, som Socialdemokratiet gik til valg på i 2019. I afsnittet “Den nye frihedskamp” på side 14 gjorde partiet klart, at det er vigtigt, at religiøse forkyndere er medspillere, ikke modspillere, når det gælder integration. Derfor skal der være åbenhed omkring deres prædikener i Danmark, og derfor foreslog Socialdemokratiet, at det skal være et krav, at udenlandske prædikener oversættes til dansk. Et forslag, som bl.a. den nuværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye gentog i valgkampen.

Men nu har Socialdemokratiet tilsyneladende opgivet det kontroversielle valgløfte. Kristeligt Dagblad skriver, at kirkeminister Joy Mogensen trods gentagne henvendelser fra avisen over flere måneder, ikke har ønsket at svare på, om ideen stadig er aktuel. Udlændinge- og ntegrationsminister Mattias Tesfaye har heller ikke gjort mere ved sagen. I en politisk aftale, der forbyder udenlanske donationer over 10.000 kroner til trossamfund, står der intet om oversættelseskravet. Avisen har også forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, men her henviser udlændingeordfører Rasmus Stoklund til kirkeordfører Julie Skovsby, der ikke ønsker at udtale sig.

Fra side 14 i Socialdemokratiets udlændingepolitiske udspil “Retfærdig og realistisk”.

Kirkeminister Joy Mogensen har dog i et tiltrædelsesinterview med Kristeligt Dagblad sidste sommer sagt, at hun ville arbejde for en frivillig løsning. Senere – i september – sagde hun i et skriftligt svar, at “det vi mente før valgtet, mener vi nu” – og at regeringen ville præsentere sine initiativer, når de er klar.

Religionsforskeren Brian Arly Jacobsen vurderer, at regeringen har indset, at forslaget ville være et for voldsomt indgreb i religionsfriheden. Det vil bl.a. ramme meget små menigheder, eksempelvis katolske menigheder fra Filipperne og Polen.

Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede kalder forslaget fjollet, men han beskylder Socialdemokratiet for kynisk vælgerbedrag:

“Socialdemokratiet har helt kynisk stillet en række stramninger i udsigt, som man er fuldstændig ligeglad med at få gennemført. Det er bedragerisk,” siger Mads Fuglede til Kristeligt Dagblad.

Læs mere i Kristeligt Dagblad her

Socialdemokratiets udlændingepolitiske udspil kan læses her