DF-rådmand kritiserer nye regler for plejehjemsbesøg: En fornærmelse mod de ældre

0
1908
Arkivfoto

Rådmand Jette Skive, Aarhus Kommune, mener at der er brug for en større lempelse af besøgsforbuddet på plejehjem. Ældre Sagen er også kritisk overfor nye regler fra Sundheds- og Ældreministeriet

Det skulle være en lempelse, men på nogen områder er der tale om en stramning. Det mener Ældre Sagen om de nye regler for besøg på plejehjem, som Sundheds- og Ældeministeriet udsendte tirsdag.

I følge reglerne skal besøg på plejehjem som udgangspunkt stadig foregå udendørs. Der bliver dog åbnet op for at 1-2 faste besøgspersoner, som beboeren selv udpeger, kan komme på besøg. Men det vil både føre til konflikter og er uden sundhedsfagligt belæg, mener Ældre Sagen. Sundhedsstyrelsen har nemlig overfor ministeren understreget, at der kun er “begrænset sundhedsfagligt grundlag” for ät lave en begrænsning for 1-2 faste personer. Hvis ellers de generelle coronaregler om håndsprit og afstand overholdes.

“Vi mener ikke, at de er sundhedsfagligt belæg for at begrænse adgangen til at besøge de ældre yderligere til et par besøgsspersoner, som ministeriet nu lægger op til,” siger chefkonsulent i Ældre Sagen, Marie Lilja Jensen, til Politiken.

“Vi tænker, at det begrænsede antal besøgspersoner kan give anledning til konflikter. Er der er eksempelvis en ægtefælle og tre døtre, hvem skal så have lov til at besøge,” siger chefkonsulenten.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Rådmand: Hvorfor skal det foregå udendørs?

I Aarhus er rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), også kritisk. Hun kalder det “en fornærmelse over de ældre og deres pårørende”, at besøg fortsat skal foregå udenfor som udgangspunkt.

“Når et plejehjem faktisk kan arrangere besøg indendørs sundhedsmæssigt forsvarligt, hvorfor må plejehjemmene så ikke tilbyde det til alle beboere,” spørger Jette Skive og fortsætter:

“Personalet er så dygtige til at holde coronavirus væk fra plejehjemmene i Aarhus. Vi har ikke haft et eneste tilfælde på plejehjemmene i tre måneder. Så kan det ikke være rigtigt, at pårørende ikke må komme indenfor og være sammen med deres nærmeste. Der må findes flere fleksible løsninger, om det så sker regionalt med forskellige muligheder, så må ministeren sørge for, at vi ikke fjerner ældres menneskeret til i egen bolig at være sammen med deres nærmeste og familien. Selvfølgelig kan det ske sundhedsmæssigt forsvarligt med de muligheder der er for værnemidler og afspritning,” siger Jette Skive.

Jette Skive (DF), der er rådmand for social- og sundhedsområdet i Aarhus. Foto: Hanh Nguyen Andersen

Upræcise regler

DF-rådmanden mener også, at ministreeiets retningslinjer er upræcise. Særligt én passus kan give anledning til misforståelse, ifølge rådmanden. Det er følgende sætning:

“Som noget nyt, bliver der også mulighed for at få besøg indendørs af 1-2 faste besøgspersoner, som beboeren eller patienten selv udpeger. Hvis en beboers eller patients helbred eller de fysiske rammer på plejehjemmet eller sygehuset gør, at besøget ikke kan foregå udendørs”.

“Hvornår er det, at de 1-2 faste besøgspersoner må komme inden for? Er det, når det regner udenfor, og der ikke er ledigt i et telt, eller er det afhængigt af beboerens fysiske formåen? Hvornår er det præcist, ministeren mener, at besøg kan foregå indendørs,” spørger Jette Skive.