Skøn russer, politiker til salg og advokat der vil bestemme over politik

0
1716
Den ukendte russiske kvinde, som kostede karrieren for FPÖ-lederen Heinz-Christian Strache. Foto fra østrigsk politi

Et år efter Ibiza-affæren, der knækkede den konservative regering i Østrig og knuste en vigtig politikers karriere, har østrigsk politi afhørt 259 mistænkte og vidner samt startet 31 straffesager

Det er en af den slags sjældne historier, hvor alle giver den som skurken. I første omgang Heinz-Christian Strache, der efter 14 år som leder af det indvandringskritiske FPÖ og to år som vicekansler i den østrigske regering, tabte det hele på gulvet efter en våd fest med en ukendt russisk kvinde. Men det er den russiske kvinde og alle dem, der ledte Strache i fælden, der især er i det østrigske politis søgelys.

Man har ikke været i stand til at sætte navn på kvinden, og derfor har østrigsk politi nu sendt en efterlysning ud. Da hun mødte Strache på Middelhavsøen Ibiza, kaldte hun sig Alyona Makarov, men østrigsk politi går ud fra at det er et navn opfundet til lejligheden. Udover at være køn og indladende fik hun den østrigske politiker til at tro, at hun selv var rig og at hun var niece til en af Ruslands rigeste mænd.

Efter en lang og våd nat troede Strache på hendes løfter om millionstøtte til hans parti. Han tilbød til gengæld handelsfordele på regeringens vegne og også en mulighed for at overtage en af Østrigs vigtigste aviser, Krone. Det blev filmet i det skjulte og da filmen kom frem, knækkede filmen for Strache.

“Alyona Makarov” – eller hvad hun nu hedder – som efterlyses af Østrigsk politi.

Den mystiske advokat

Men inden filmen blev lækket, havde bagmændene forsøgt at sælge den til lobbyister for op mod 23 millioner kroner. Østrigsk politi er overbevist om, at en nu tidligere detektiv stod bag fælden sammen med sikkerhedsfolk, der nu er lige så arbejdsløse. Og bag dem står en kendt advokat i Wien, der overfor østrigske medier delvist har erkendt forholdet.

Hans navn er ikke kendt i den bredere offentlighed, men han har i anonyme interviews forklaret, at han så det som sin samfundspligt at vælte den højreorienterede politiske stjerne. Ifølge avisen Krone, der selv var ufrivilligt midtpunkt i sagen, er han blevet afhørt i sagen. Det er ikke kendt – men sandsynligt – at advokaten kan se frem til en rolle som anklaget i en af de mange straffesager.

Østrigske medier kan i dag fortælle, at politiet ikke bare har skaffet mere end 12 timers optagelser med Strache og hans hemmelighedsfulde veninde. Hun er også blevet filmet både før og efter Ibiza turen med en tidligere partifælle til Strache, Johann Gudenus. Noget som Gudenus har taget meget afslappet – adspurgt om filmen, ønskede han blot politiet tillykke.

Derfor bliver Strache nok undersøgt af politiet, der skal vurdere om hans løfter en våd nat er strafferetligt relevante. Men politiets hovedinteresse gælder dem, der havde sat sig for at afslutte hans karriere. Det mislykkedes til dels, for Strache stiller op til det vigtige valg i hovedstaden Wien til efteråret.

Kilder: BKA Østrig, Krone, ÖRF