Skatteministeriet ændrer kurs: Nu kan arvinger alligevel få udbetalt for meget ejendomsskat fra dødsboer

0
783
Dennis Flydtkjær, skatteordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

”Det har ikke været en køn proces,” siger DFs skatteordfører Dennis Flydtkjær til BT. Avisen har afdækket, hvordan arvinger har været afskåret fra at få tilbagebetalt for høje ejendomsskatter. Men nu bøjer skatteministeriet sig

Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær er ikke imponeret over Skatteministeriets håndtering af en bizar sag om arvinger, som har været afskåret fra at få udbetalt den ejendomsskat, deres afdøde har betalt for meget siden 2011.

Det er BT, der har afdækket sagen, og den har nu ført til, at Skatteministeriet alligevel mener, at det er muligt at udbetale pengene. Det glæder Dennis Flydtkjær, men han siger til BT, at “det ikke har været en køn proces”:

“Det har været noget af en slingrekurs. Men det er trods alt bedre at slingre frem til det rette sted end at følge en lige linje og lande det forkerte sted,” siger Flydtkjær til BT.

Skatteministeriets argument for at pengene ikke kunne udbetales har været, at det ikke er ”praktisk muligt”, fordi et dødsbo, når det afsluttes, ophører med at eksistere i juridisk forstand. Desuden ville det også blive for dyrt for arvingerne at få pengene udbetalt, lød det.

Ny konklusion

Men efter at BT dels har afdækket, at det ikke er småpenge, der er tale om – det er 18.000 kroner i gennemsnit pr. dødsbo og i udkantskommuner som Odsherred er det ca. 30.000 kroner – og at det stort set vil være omkostningsfrit for arvingerne at få pengene, er Skatteministeriets jurister nået frem til en anden konklusion.

På et møde i sidste uge med partierne bag ejendomsvurderingsloven fra 2017, fremlagde ministeriet et notat. Her foreslås to mulige løsninger, så arvingerne kan få deres penge. Den ene går ud på, at arvingerne får oplyst størrelsen på evt. kompensation og derefter kan ansøge skifteretten om at få genoptaget sagen. Den anden går ud, at der skal ske en direkte udbetaling til arvingerne, dvs. uden om skifteretten.

DF: Udbetal pengene direkte

Dennis Flydtkjær siger til BT, at Dansk Folkeparti foretrækker den sidste løsning:

“Vi foretrækker helt afgjort den sidste løsning, hvor pengene bliver udbetalt automatisk til arvingerne. Den anden løsning, hvor skifteretterne skal genoptage dødsboet, vil kunne lægge et stort pres på landets skifteretter, som i så fald vil skulle genoptage en stor mængde dødsboer,” siger han.

DF-ordføreren undrer sig over skatteministeriets håndtering:

“Jeg ved ikke, om Skatteministeriet har prøvet at bilde os ind, at det var meget bøvlet at få pengene ud til arvingerne. Men nu kan man så godt finde en praktisk løsning, efter B.T. gik ind i sagen. Men måske er man bare blevet klogere i Skatteministeriet – det kan man jo ikke videm” siger Dennis Flydtkjær til BT.

Læs mere i BT her