S-minister vil have “profit-forbud” for sociale virksomheder. DF frygter et ideologisk korstog

0
1330
Social- handicap- ældre- og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil forbyde private virksomheder at “lave profit” på at levere sociale ydelser til kommunerne. DFs Karina Adsbøl er skeptisk og stiller nu  spørgsmål til ministeren

Sociale virksomheder skal ikke kunne tjene penge på at levere sociale ydelser. Sådan lyder et forslag fra Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

Ifølge regeringen skal det være forbudt for virksomheder, der leverer sociale ydelser til det offentlige, at få en profit af deres ydelser. Det gælder eksempelvis private bosteder. Forslaget kommer på baggrund af sager om såkaldte børnehjemsbaroner, som Ekstra Bladet har afdækket.

Men Dansk Folkeparti er skeptisk over for forslaget, siger socialordfører Karina Adsbøl til Berlingske.

”Som forslaget ligger, har jeg en sund skepsis over for, om det er den rette måde at gøre det på. Og det synes jeg ikke, at det er,” siger hun.

Svarene mangler

Karina Adsbøl advarer mod, at der bliver tale om et ideologisk korstog mod private på baggrund af enkeltsager om børnehjemsbaroner. Der er nemlig også eksempler på, at kommunale bosteder har trukket overskud ud. Netmediet OPS-Indsigt kunne i weekenden afsløre, at et kommunalt bosted i Guldborgssund har trukket 3,5 millioner kroner ud i overskud for at kunne bruge pengene på to andre kommunale tilbud.

Karina Adsbøl har nu stillet en række spørgsmål til social- og indenrigsministeren. Hun mener, at der er en stribe forhold, der skal afklares, før DF kan tage stilling til forslaget.

”Vi vil gerne vide, hvor mange der er af de såkaldte børnehjemsbaroner, som ministeren vil have stoppet, og hvor meget overskud, der bliver hevet ud. Der er rigtigt meget, vi mangler svar på – også om, hvordan det rammer borgerne, ” siger Karina Adsbøl til Berlingske.