Skaarup: Send vanvidsbilister direkte i fængsel

0
1288
(ARKIV) Henrik Schmeisser, politiassistent, Københavns Færdselspoliti på Langebro, hvor en af hans kollegaer i juli 2019 mistede livet pga en vanvidsbilist. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Regeringens udspil mod vanvidsbilister er for slapt, mener Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup

Vanvidsbilister skal ikke bare have konfiskeret den bil, de kører ræs i – de skal også sendes direkte i fængsel. Det mener Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, som ikke er imponeret af det udspil mod vanvidsbilister, som regeringen lancerede i sidste uge.

“Regeringens forslag er udtryk for ren symbolpolitik. Der skal helt andre boller på suppen,” skriver Peter Skaarup i et debatindlæg i Ekstra Bladet.

Står det til regeringen, skal vanvidsbilisters biler kunner beslaglægges første gang de stoppes, uanset hvem der er ejeren. Desuden skal leasingselskaberne pålægges at lave et mere grundigt tjek af deres kunder, og straffen for vanvidskørsel skal skærpes, så bilisten kan fængsles i 20 dage, hvis han/hun bliver taget med mere end 200 km/t eller overskrider hastighedsgrænsen med 100 procent og kører mere end 100 km/t.

Men Dansk Folkeparti ønsker en endnu hårdere kurs. DF støtter forslaget om beslaglæggelse men foreslår samtidig, at vanvidsbilister skal varetægtsfængsles første gang de stoppes og idømmes en straksdom på mindst tre måneders ubetinget fængsel.

“Herefter skal denne procedure fortsætte – blot skal fængslingens længde fordobles, hver gang vanvidsbilisten igen måtte blive stoppet, hvilket så vil sige seks måneder anden gang osv. Sådanne hårde og konsekvente straffe vil naturligvis meget hurtigt medføre en adfærdsændring, da man ikke kan køre vanvidskørsel fra en fængselscelle,” skriver Peter Skaarup.

Flere vanvidsbilister

At der er brug for en hårdere kurs mod vanvidsbilisternes, understreges af nye tal, som TV2 Lorry bringer. Heraf fremgår det, at antallet af sager om vanvidskørsel i hovedstadsområdet er blevet fordoblet på få år. I 2015 var der 24 sager om hensynsløs kørsel. I 2019 var der hele 52 sager.

Samtidig kunne Ritzau forleden fortælle, at en 26-årig mand, som er tiltalt for at have dræbt en ung betjent under vanvidskørsel i juli 2019 på Langebro, er blevet taget i både spiritus- og vanvidskørsel flere gange siden. I oktober blev han eksempelvis stoppet med en promille på 1,19 i indre København, og senere samme måned blev han målt med en fart på Helsingørmotorvejen, der var dobbelt så høj som det tilladte.

Oplysningerne om den tiltalte har fået Peter Skaarup til at stille spørgsmål til Justitsminister Nick Hækkerup.