DF vil kickstarte 5G-revolution med pulje på 300 millioner kr.

0
1463
DF foreslår, at der oprettes en "5G-pulje" for nye teknologier. Puljen kan bl.a. bruges til at finansiere forsøg med selvkørende biler, foreslår DF.

Dansk Folkeparti bag forslag om at oprette innovationspulje, der skal teste 5G-teknologien og sætte skub i digitaliseringen

Selvkørende biler. Intelligente trafikløsninger der kan begrænse bilkøer og mindske klimabelastningen. Teknologiske løsninger som gør, at landbruget kan sprøjte mere præcist og forurene mindre. Hjertestartere der kan flyve med 5G-opkoblede dronere. Ambulancer med livetransmission til akutmodtagelsen og med 5G-opkobling til hospitalets måleapparater.

Sådan lyder nogle af de bud på fremtidsløsninger, som Dansk Folkeparti nævner i et nyt beslutningsforslag, der skal behandles af Folketinget til foråret.

Det handler om 5G-teknologien – det vil sige mobilnetværkets næste generation, der bliver både hurtigere, kraftigere, mere sikkert og med meget hurtigere responstider, end det nuværende 4G-netværk.

5G åbner for en masse nye digitale muligheder. Men for at få mest mulig ud af dem, foreslår Dansk Folkeparti, at der skal oprettes en særlig innovationspulje, der kan sætte gang i 5G-revolutionen i Danmark.

Pulje på 300 millioner kroner

Helt konkret foreslår DF, at der afsættes 300 millioner kroner over en 3-årig periode. Pengene skal komme fra salget af frekvenser til 5G-netværket til mobilselskaber, og de skal bruges til at teste brugen af teknologien og til at fremme digitaliseringen.

Som DF skriver:

”Den foreslåede 5G-pulje kan forhåbentlig være med til at sikre, at Danmark igen kommer helt i front, når det kommer til den nye teknologi og de mange muligheder, den giver inden for digitalisering. Med 5G-puljen kan der skabes praktiske erfaringer med, hvad vi kan bruge den nye teknologi til”.

”Den foreslåede 5G-pulje kan forhåbentlig være med til at sikre, at Danmark igen kommer helt i front”

Danmark har tidligere været i front på teleområdet. Men i dag er Danmark blevet overhalet af bl.a. USA, Storbritannien og flere af vore nordiske nabolande, der satser mere på de nye mobilnetværk. DF nævner eksempelvis, at Storbritannien har afsat 200 mio. pund til at teste 5G-teknologien inden for bl.a. fremstillingsindustrien, logistik og selvkørende biler.

”Det er forslagsstillernes opfattelse, at der er brug for flere konkrete virkemidler til at hjælpe teknologien og udviklingen af nye digitale løsninger på vej og indhente efterslæbet i forhold til vores nordiske nabolande, USA, Storbritannien og andre gennem stimulering af en øget og fremskyndet efterspørgsel på 5G-tjenester,” skriver DF i forslaget, som Dennis Flydtkjær er ordfører på.

Beslutningsforslag B90 kan læses her.