Peter Skaarup: Markante DF-aftryk i politiaftale

0
2209
Der skal igen åbnes nærpolitistationer 20 steder, og borgere får med ny politisk aftale om politiet en række garantier for, at betjentene kommer, når de kalder. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Flere betjente, nyt rejsehold, nye våben, mere nærpoliti og videreførelse af politiheste. Det er nogle af de markante punkter, som DFs retsordfører Peter Skaarup fremhæver i den politiaftale, som blev indgået tirsdag aften

“Den her politiaftale har markante aftryk fra Dansk Folkeparti, som vil kunne mærkes ude i virkeligheden”.

Sådan siger DFs retsordfører Peter Skaarup, efter at regeringen tirsdag aften indgik en politiaftale med Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige.

Aftalen sætter rammerne for politi og anklagemyndighed i årene 2021-2023. Den øger bevillingen til ordensmagten med 657 millioner kroner i 2021, 942 millioner kroner i 2022 og 1.016 milliard kroner i 2023. Med i aftalen er bl.a. nærpolitistationer, et nyt rejsehold, nye våben til politiet og 22 nye nærpolitistationer.

Et bredt flertal på Christiansborg indgik tirsdag aften et nyt politiforlig. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Skaarup: Skaber tryghed

Peter Skaarup siger sådan her om DFs aftryk:

”Vi har sikret et nyt rejsehold, som kan opklare de værste mordsager såsom Emilie Meng-sagen. Nye våben til politiet, så de kan hamle op med terrorister og bandemedlemmer. Og så har vi sikret væsentligt flere betjente end det som regeringen lagde op til. Sammen med videreførelsen af politiheste og mere nærpoliti tæt på Kærshovedgaard, så er det væsentlige initiativer, der skaber tryghed og sikrer et mere robust politi.”

“Vi har sikret væsentligt flere betjente end det som regeringen lagde op til”

Peter SKaarup, retsordfører, Dansk Folkeparti

Med aftalen udvides politistyrken med 450 betjente over tre år. Det er 150 flere end regeringen havde lagt op til i sit eget udspil.

Peter Skaarup nævner også de nye våben. Politiet bruger i dag våben fra 1998, men det har været et centralt krav fra DF, at politiet får nye våben til kampen mod eksempelvis terrorisme og bandemedlemmer.

Peter Skaarup (DF) glæder sig over resultatet at forhandlingerne om politiaftalen. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

20 nye nærstationer

Den udvidede politistyrke skal bl.a. bemande 20 nye nærpolitistationer, 110 lokalbetjente og flere beredskabspatruljer.

”Jeg er utroligt glad for, at vi efter lang tids forhandlinger i dag har landet en bred aftale om en ny flerårsaftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi. På tværs af Folketinget er vi enige om at øge politiets tilstedeværelse lokalt og løfte den nære tryghed med en nærhedsreform, der bringer politiet tættere på borgerne,” siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

De øvrige partier, der er er med i aftalen, udtrykker også stor glæde. Den konservative formand, tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen, udtaler:

”Jeg er simpelthen så stolt af, at vi nu gør livet sværere for de kriminelle og tryggere for borgerne. Med hele 450 ekstra betjente, flere politipatruljer og nærstationer, så får vi nu et politi, der fortsætter med at vokse i styrke til gavn for danskere,” siger han.

Venstre er ikke med i politiforliget. Her ses Venstres Inger Støjberg og Preben Bang Henriksen på vej fra forhandlingerne. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Kommentator: Fuldstændig vildt at Venstre sprang fra

Så meget desto mere overrasker det, at Venstre har valgt at stå udenfor aftalen. Venstre forlod forhandlinger kort før målstregen med den begrundelse, at aftalen vil gøre det dyrere at være dansker, fordi udvidelserne skal finansieres med højere bøder og mere fartkontrol.

“En aftale, der er et klokkeklart brud med Venstres skattestop. Det kunne vi ikke være med til,” siger Venstres retsordfører Inger Støjberg i en mail, der er rundsendt til pressen.

At Venstre står udenfor politiaftalen, kaldes ”fuldstændig vildt” af Marchen Njel Gjertsen, der er Jyllands-Postens politiske redaktør:

”Uanset Venstres argumenter betyder forløb som det her, at der tæres voldsomt på de andre partiers tillid til Ellemann og kompagni. Det er en farlig vej at gå ned af for et stort parti som Venstre, der sædvanligvis er der, hvor indflydelsen er. I hvert fald hvis de samtidig ikke får forklaret danskerne, hvorfor de pludselig ikke vil være med i så stor en aftale som den om politiet. Det er den slags, der måske ikke i første omgang betyder noget for vælgerne, men som virkelig skaber chokstemning på Christiansborg,” skriver Marchen Njel Gjertsen i Jyllands-Posten.

Læs hele politiaftalen her

FAKTA: DISSE 20 KOMMUNER SKAL HAVE NÆRPOLITISTATIONER

 • Assens Kommune
 • Billund Kommune
 • Brønderslev Kommune
 • Esbjerg Kommune
 • Fredensborg Kommune
 • Gladsaxe Kommune
 • Greve Kommune
 • Gribskov Kommune
 • Hedensted Kommune
 • Ikast-Brande Kommune
 • Ishøj Kommune
 • Nyborg Kommune
 • Odder Kommune
 • Odsherred Kommune
 • Slagelse Kommune
 • Sorø Kommune
 • Struer Kommune
 • Tønder Kommune
 • Tårnby Kommune
 • Vesthimmerlands Kommune