Skaarup: Dreng af IS-forældre skal ikke til Danmark

0
4239
En dansk dreng, som hidtil har befundet sig i den syriske flygtningelejr al Hol, er blevet udleveret til danske myndigheder. Det bekræfter Udenrigsministeriet i en mail til Politiken. Foto: DELIL SOULEIMAN/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup mener, at hverken børn eller forældre, der har deltaget i den syriske borgerkrig på Islamisk Stats side, skal kunne vende hjem til Danmark

En 13-årig dreng, der er alvorligt såret, blev søndag evakueret af danske myndigheder fra en kurdisk lejr for IS-fanger. Drengen er søn af to danske statsborgere, som for fire år siden rejste til Syrien for at slutte sig til Islamisk Stat. Han blev såret af skud i ryggen under et angreb på IS-byen Baghouz, og er nu på vej til Danmark. Men står det til Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup, så skal drengen ikke til Danmark.

”Den pågældende er i nød og har brug for hjælp, men han er såret, fordi hans forælde har taget ham med til krigshelvede. Med ham følger også moren, og der har jeg det sådan, at man kan ikke først vende Danmark ryggen og senere forvente, at Danmark stiller op og hjælper, når krigslykken vender,” siger Peter Skaarup til Politiken.

Han mener, at hverken forældre eller børn, der har deltager i borgerkrigen i Syrien på Islamisk Stats side, bør vende hjem til Danmark.

Får ret til et liv med sin mor

Ifølge artiklen i Politiken vil drengen få ret til et liv med sin mor, hvis han kommer til Danmark. Hans mor sidder i fangelejren Al-Hol sammen med sine øvrige børn, men hvis først den 13-årige er i Danmark, så har han ret til at få beskyttet sit familieliv med sin mor. Det siger seniorforsker Peter Vedel Kessing fra Institut for Menneskerettigheder.

”Vi er folkeretligt ikke forpligtet til at hente danske statsborgere hjem, når de befinder sig i en syrisk lejr. Men så snart drengen kommer på dansk grund, er vi bundet af internationale menneskeretskonventioner og Børnekonventionen. Han har blandt andet ret til familieliv og dermed til at have kontakt med sin mor,” siger Peter Vedel Kessing til Politiken.

Den syriske flygtningelejr al Hol. Foto: DELIL SOULEIMAN/Ritzau Scanpix

K: Ja til børnene, men ikke forældrene

Det Konservative folkepartis udenrigsordfører Naser Khader siger til DR, at drengen kan komme hjem, men ikke moderen:

”Vi har ikke et problem med børnene, men vi har et problem med forældrene, som har været en del af en terrororganisation, der har rigtig meget på samvittigheden. De skal holde sig uden for Danmarks grænser, og vi skal sørge for, at de bliver retsforfulgt internationalt,” siger Naser Khader til DR.

Ifølge DR befinder mere end 25 kvinder og børn med forbindelse til Danmark sig lige nu i lejre for IS-støtter i det nordlige Syrien.