Rød blok vil hæve skatten mellem 2 og 37 milliarder kroner

0
3230
Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet taler med pressen efter søndagsdagens regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Tænketanken Cepos har samlet rød bloks forslag til skattestigninger. De går fra radikales 2 milliarder kroner til Enhedslisten, der vil hæve skatterne med mindst 37 milliarder kroner

Selv om partierne i rød blok endnu ikke har forhandlet sig frem til en aftale, der kan gøre Mette Frederiksen (S) til statsminister, så synes en ting at være sikkert: Danskerne har udsigt til skattestigninger i større eller mindre omfang under en regering, baseret på rød blok.

For selv om Radikale, SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet har ret forskellige krav til den økonomiske politik, så har alle foreslået en eller anden form for skattestigninger. Det viser en oversigt over partiernes skatteplaner, som den borgerlige-liberale tænketank Cepos har lavet.

Socialdemokratiet vil hæve skatten med 5 mia. kr.

Radikale foreslår skattestigninger på 1,8 mia. kroner, mens Socialdemokratiet vil have skattestigninger på 5 mia. kr., SF vil hæve skatten med 17 mia. kr. og Enhedslisten 37 mia. kroner.

Det radikale krav handler primært om at hæve arveafgiften i familieejede virksomheder (fra 5 til 15 pct. = 1,1 mia. kr.). Desuden vil radikale indføre en skat på digitale tjenesteydelser, som skal bidrage med 0,5 mia. kroner.

Socialdemokratiet har 15 forslag til skattestigninger samt to forslag til lavere erhvervsskatter. Det samlede regnestykke giver 5 mia. kr. i ekstra skatter. Oveni kommer en eventuel finansskat i EU. Den vil bidrag med yderligere 7 mia. kroner.

Hos SF er der ikke sat specifikke beløb på, men de 12 forslag til skattestigninger løber i alt op i 17 mia. kroner ifølge Cepos. Det drejer sig bl.a. om topskat på arbejdsfrie indkomster, flyafgifter, roadpricing og skat på meget store formuer. Der er også øgede skatter på skibsfart og landbrug.

Pia Olsen Dyhr fra SF (Socialistisk Folkeparti) forlader søndagens regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg. SF har i følge Cepos foreslåret skattestigninger på i alt 17 mia. kr. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Enhedslisten: Skatten op med 37 mia. kr.

Enhedslisten opererer med en 100 dages-plan. Her indgår skattestigninger på 45 mia. kroner. Det tale skal dog korrigeres for såkaldte adfærdseffekter, hvorefter det ryger ned på 37 mia. kroner kr. ifølge Cepos. Heraf er ”beskatning af kapital- og aktieindkomst som lønindkomt” og balanceskat på den finansielle sektor de største poster. De skal begge bidrage med 5-6 mia. kroner til statskassen.

Både SF og Enhedslisten har dog også lempelser på programmet. Enhedslisten vil bl.a. hæve personfradraget på lav- og mellemindkomster. Det vil koste 9,1 mia. kroner, ifølge Cepos.

Pernille Skipper fra Enhedslisten ankommer til søndagens regeringsforhandlinger. Står det til Enhedslisten, skal det samlede skattetryk hæves med 37 milliarder kroner. Foto: Philip Davali/Scanpix 2019

Erhvervsledere advarer mod højere skatter

De mange ønsker om skattestigninger bliver i dag mødt med en advarsel fra erhvervslivet. Det er Berlingskes såkaldte toplederpanel, der består af Danmarks 1000 største virksomheder. 73 procent af toplederne svarer her, at de mener, at det samlede skattetryk i Danmark er for højt. 24 pct. mener, at skattetrykket er tilpas. 74 procent af toplederne forventer, at skattetrykket kommer til at stige i den kommende regeringsperiode.

Læs Cepos analyse her.