Så fik svenskerne nok af Greta Thunberg

0
8331
Greta Thunberg kalder den svenske regering for racistisk og kolonialistisk, fordi den har givet grønt lys til etableringen af jernmine ved Kallak. Foto: TT News Agency/Paul Wennerholm

Den svenske regering har givet tilladelse til at åbne en ny stor jernmine ved Kallak i det, der tidligere hed Lapland. Det fik klimaaktivisten Greta Thunberg til at eksplodere

På Twitter kaldte Thunberg sin egen regering for racistisk og kolonialistisk – og rejste selv mod nord for at demonstrere sammen med lokale samer. Men hendes stil har denne gang fået mange svenskere til at tage afstand. Selv fra den svenske opposition, der jo sådan set blot kunne lade hende svine den svenske regering til, kommer der heftig kritik.

”Trist at en person med så stor indflydelse spreder direkte løgne. Man kan være imod minen, men den her kritik er bare dum,” skriver Johann Forsell, retsordfører for de konservative Moderaterna. Mange støtter ham, mens Greta Thunberg kun får støtte fra sine egne kredse.

Kontroversiel

Minen i Kallak er kontroversiel og vejen til en tilladelse til at starte har været rekordlang. For fem år siden afviste de lokale myndigheder helt, at en mine kunne etableres. Hensynet til de lokale samer og deres husdyr vejede tungere, fandt länsstyrelsen for Norrbotten.

Men nu har den svenske regering givet grønt lys for minen, der skal drives af et selskab med det vikingeagtige navn Beowulf. Regeringen har pålagt selskabet 12 krav for at drive minen – krav, der er ganske vidtrækkende. Blandt andet skal selskabet garantere, at minen ikke vil være til ulempe for samerne og deres kvarte million rensdyr – og selve minens omfang skal begrænses mest mulig.

Men det var altså ikke nok for Greta Thunberg, der trods garantierne til samerne mener, at svenskerne opfører sig kolonialistisk overfor den oprindelige befolkning.

Kallak ligger ikke langt fra byen Jokkmokk, der er et vigtigt samlingspunkt for samerne. Den nye mine ligger omkring 200 kilometer syd-sydvest for den berømte Kiruna mine. Den nye mine menes at kunne give 600 millioner tons jern, mens der allerede er blevet hentet halvanden gang så meget op af minen i Kiruna.

Kilder: Expressen, Twitter, SVT