DF vil gøre op med uddannelsessnobberi og fremme dansk håndværkerkultur

0
1341
Arkivfoto

Danmark lider under ideen om, at alle skal være akademikere, mener DF. Et nyt beslutningsforslag skal fremme erhvervsuddannelserne og ”genskabe respekten for det arbejdende folk”

Når en arbejdsløs designer fortæller i et interview, at hun efter syv måneder på dagpenge siger nej til et rengøringsjob, fordi hun har andre ”andre ambitioner og interesser”, så er der noget helt galt.

Det mener Dansk Folkeparti, som nu har fremsat et beslutningsforslag, der har til formål at fremme dansk håndværkerkultur og gøre op med uddannelsessnobberi.

Respekten og interessen for erhvervsuddannelserne skal fremmes, og der skal gøres op med “den skade, som myten om akademikernes videnssamfund har forvoldt”:

“Danmark har brug for arbejdskraft på alle niveauer og i alle fag – ikke kun djøf’ere og akademikere (…) Kort sagt, skal vi væk med myten om »bedre« uddannet og have respekten og ærbødigheden for det arbejdende folk tilbage,” skriver DF.

Skriger på faglært arbejdskraft

Virksomheder skriger på faglært arbejdskraft. En undersøgelse fra Dansk Industri (DI) viste sidste år, at 44 procent af DI-virksomhederne ville have produceret mere, hvis de havde kunnet skaffe mere arbejdskraft.

At det står så skidt til, skyldes ifølge DF, at det danske samfund lider under ideen om, at alle skal være akademikere. Som DF skriver, er det tankevækkende, at industrivirksomheder mangler arbejdskraft, samtidig med, at der er 100 kommunikationsansatte i Københavns Kommune.

Derfor skal håndværkertraditionen styrkes og vi skal have en kulturændring omkring erhvervsuddannelser og faglært arbejde. DF foreslår konkret disse initiativer:

  • Mere praksisfaglighed i folkeskolen.
  • Nye og bedre erhvervsrettede udskolingstilbud.
  • Flere timelærere med høj praksisfaglighed.
  • Styrkelse af kernekompetencer i dansk og matematik i folkeskolen
  • Bedre muligheder for eux – praksisfaglighed og boglige evner understøtter hinanden.
  • Erhvervspraktik i 8. og 9. klasse.
  • Bedre rammevilkår for erhvervsuddannelser.
Jens Henrik Thulesen Dahl er ordfører på beslutningsforslage. Foto: Steen Brogaard

Schweiz har knækket koden

DF mener, at Schweiz kan tjene som forbillede. I Schweiz får hele to tredjedele af unge en erhvervsuddannelse, hvor det i Danmark er ca. en femtedel. Men i begge lande er det nogenlunde samme andel, der ender med at få en videregående uddannelse, nemlig 55-60 procent.

“I Schweiz har de forstået, at man uden de fornødne færdigheder ikke kan omsætte viden til gode produkter. Viden og færdigheder hører sammen og komplimenterer hinanden. Det er afgørende for vores virksomheder og fremtidige velstand, at vi ikke kun har kvalificeret, men også den rette arbejdskraft. Har vi ikke det, vil vi ikke opleve produktivitetsstigninger og øget velstand,” skriver DF i forslaget, som uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl er ordfører på.

Beslutningsforslaget kan læses her