S-regering vil igen fjerne støtten til Grundtvig Centeret

0
4341
N.F.S. Grundtvig (1783-1872) digter, præst, historiker, politiker og pædagogisk tænker. Han er en af de allerstørste skikkelser i dansk åndsliv.

For andet år i træk lægger regeringen op til fjerne støtten til Grundtvig Centeret, som er i gang med at digitalisere N.F.S. Grundtvigs værker. DF kalder nu kulturministeren i samråd

Socialdemokratiet har åbenbart ikke de hedeste følelser for digterpræsten N.F.S. Grundtvig. For andet år i træk har regeringen nemlig spillet ud med et finanslovsforslag, hvor der ikke er sat penge af til Grundtvig Centeret på Aarhus Universitet.

Sidste år lykkedes det under forhandlingerne at redde støtten, som er på 10 mio. kroner årligt, for 2020. Men nu gør regeringen klar til at sløjfe støtten for 2021. Dermed vil et omfattende arbejde med at digitalisere N.F.S. Grundtvigs samlede værker gå i stå. Et arbejde, der blev sat i gang i 2009 og først ventes afsluttet i 2030.

“Det er som at begynde på en Storebæltsbro og stoppe midtvejs. En halv udgave af Grundtvigs samlede værker er lige så ubrugelig som en bro, der fører ud i ingenting,” siger Johnny Kondrup, professor i nordisk litteratur på Københavns Universitet, til Kristeligt Dagblad.

Usikkerhed skader arbejdet

Selv om finanslovsforhandlingerne skulle ende med, at sættes penge af til endnu et år, så mener Johnny Kondrup, at det skader arbejdet, når der hvert år er usikkerhed om bevillingen:

“Hvis man som forskningscenter ikke ved, om man er købt eller solgt og hvert eneste år skal leve med denne usikkerhed, bliver det svært at tiltrække den bedste arbejdskraft,” siger han.

DF kalder kulturminister i samråd

Socialdemokratiets uddannelsesordfører Bjørn Brandenborg forklarer besparelsen med, at den samlede forskningspulje er blevet mindre i år.

“Det handler om prioritering, og vi er i en situation, hvor der er færre ressourcer,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Udmeldingen har fået Dansk Folkeparti til at kalde kulturminister Joy Mogensen (S) i samråd:

“For andet år i træk viser regeringen en skræmmende holdning til Grundtvig og forskningen i hans værk. Det er uacceptabelt. Jeg kalder derfor kulturministeren i samråd,” skriver DFs næstformand Morten Messerschmidt på Twitter.

Læs mere om Grundtvig Centeret her