Stegt flæsk og persillesovs forbudt på Dankort: “Det kan virke anstødeligt og provokerende”

0
3089
Stærke sager: Et foto af stegt flæsk med persillesovs kan være krænkende for religiøse grupper, mener Nets, der står bag dankortet. Arkivfoto

Bankkunde har fået nej til at bruge et foto af Danmarks nationalret på sit personligt designede Dankort. “Billeder af grise eller svinekød kan virke anstødelige eller provokerende,” mener Nets, der står bag Dankort

Et billede af stegt flæsk med persillesovs kan krænke religiøse grupper. Det mener Nets, som derfor har afvist at lade en bankkunde bruge et billede af den danske nationalret som baggrund på sit personligt designede dankort. Det skriver BT.

Bankkunden, Jesper Glerup, har et dankort, som er tilknyttet hans madkonto. For nemt at kunne få øje på det, fik han den ide, at kortet skulle illustreres med en god gang stegt flæsk og persillesovs. Men den gik ikke. Jesper Glerup fik følgende svar fra banken, som han har offentliggjort på sin facebookside:

“Kortet må ikke indeholde anstødelige eller provokerende billeder eller religiøse, racistiske eller politiske budskaber/personer i form af billeder, symboler eller grafik (f.eks. militær, jagt, voldelige situationer, kampsport m.v.). Det valgte kortdesign kan virke anstødelig på andre kulturer internationalt. Risikoen er f.eks., at du får inddraget dit kort”.

Det svar forstår Jesper Glerup ingenting af. Til BT siger han:

“Jeg kan simpelthen ikke få øje på, hvordan det kan være krænkende over for nogen. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig andet end, at det er et eller andet misforstået hensyn,” siger han.

“Jeg kan simpelthen ikke få øje på, hvordan det kan være krænkende over for nogen”

Jesper Glerup, der fik afvist et foto af Nets, til BT

Nets: Internationale retningslinjer

Nets, som står bag Dankort, forklarer i et skriftligt svar til BT, at man følger retningslinjer, som internationale kortselskaber har udstukket. Det betyder bl.a. at man kan “afvise billeder, der eventuelt vil kunne virke anstødelige eller provokerende”. Og det kan stegt flæsk med persillesovs, i følge Nets:

“Hvert enkelt billede vurderes individuelt, men den generelle anvisning er, at billeder af grise eller svinekød ikke godkendes, da disse motiver i visse befolkningsgrupper eller lande kan have en særlig religiøs betydning,” skriver pressechef i Nets, Søren Winge, til BT..

I følge Nets-chefen er man nødt til at “tage hensyn til, hvordan et kort med et givent motiv kan opfattes, når man rejser rundt i verden i andre kulturer”.

Læs mere i BT her