S-ordfører: Meget af det Karen Jespersen sagde i 90erne var ’spot on’

0
4044
Mattias Tesfaye i Borgen Late Night, hvor han fastslog, at Socialdemokratiet ikke vil omgøre beslutningen om et udrejsecenter for kriminelle udlændinge på en ø.

Socialdemokratiet bakker op om regeringen og Dansk Folkepartis forslag om et udrejsecenter for kriminelle udlændinge på øen Lindholm. Ø-forslaget var voldsomt kontroversielt, da Karen Jespersen foreslog det som socialdemokratisk indenrigsminister i 2000. Men det var ”fremragende klarsyn”, siger Mattias Tesfaye i dag

RETTELSE: Denne artikel er blevet rettet. Vi har tidligere skrevet, at Mattias Tesfaye i “Borgen Late Night” kaldte Karen Jespersens forslag om en øde ø for kriminelle udlændinge for “spot on”, men det er ikke korrekt. Han sagde retteligt at “meget af det hun sagde i slutningen af 90erne – hvis du læser hendes bøger – det er fremragende klarsyn, midt i en politisk debat af miskmask. Hun var spot on”. Redaktionen beklager fejlen.

OPDATERET: Meget af det, som den daværende socialdemokratiske indenrigsminister Karen Jespersen sagde i slutningen af 90erne, var spot on.

Det siger den socialdemokratiske udlændingeordfører Mattias Tesfaye i et interview med tv-podcasten ”Borgen Late Night” med Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensen.

Karen Jespersen, som siden skiftede til Venstre og i dag udgiver den indvandringskritiske netavis “Den Korte Avis” med sin mand Ralf Pittelkow, fik voldsom kritik af den daværende socialdemokratiske partiledelse for sit ø-forslag. Men Mattias Tesfaye mener, at Karen Jespersen så helt rigtigt.

”Da jeg for nylig sad og gennemlæste den udlændingepolitiske historie og stødte på det her (Karen Jespersens forslag, red.), tænkte jeg, at det lyder sgu egentlig meget fornuftigt. Meget af det hun sagde i slutningen 1990erne, var udtryk for et fremragende klarsyn, midt i en politisk debat af miskmask. Med vor tids briller, i bagklogskabens lys og alt det der, der er det bare forbløffende præcist,” siger Mattias Tesfaye.

S: Vigtigt at få adskilt afviste og kriminelle

Den socialdemokratiske ordfører var i sidste uge i krydsild i ”Borgen Late Night” om de udlændingestramninger, som regeringen og Dansk Folkeparti har lanceret i finanslovsaftalen for 2019. Her fastslår Mattias Tesfaye, at han og Socialdemokratiet bakker op om planerne om et udrejsecenter for kriminelle udlændinge på øen Lindholm – det forslag, som er blevet sammenlignet med Karen Jespersens ø-forslag.

”Det afgørende er ikke, om det er en ø. Det afgørende er, at vi får adskilt de kriminelle udlændinge fra de afviste asylsøgere på udrejsecenteret. Om Lindholm så er det rigtige sted, det ved jeg ikke. Men jeg regner med, at regeringen har styr på den beslutning, de har truffet. Du får mig ikke til at sige, at det er et problem i sig selv, at det er på en ø,” siger Mattias Tesfaye til Borgen Late Night.

“Du får mig ikke til at sige, at det er et problem i sig selv, at det er på en ø”

Mattias Tesfaye til Borgen Late Night

S vil ikke ændre ø-beslutning

Mattias Tesfaye bliver spurgt om Socialdemokratiet så ikke vil lave beslutningen om, hvis de får regeringsmagten. Til det svarer han:

Nej, jeg synes det er en god ide, at man får adskilt de kriminelle fra de afviste asylansøgere. Hvis regeringen i den proces, der nu skal i gang, finder ud af at det kan realiseres på Lindholm, så har vi da ikke tænkt os at foreslå noget andet. Det ville da være dumt. Hvis jeg sagde, at jeg ville nedlægge det, ville dit næste spørgsmål være, ’Hvor skal de så være’, og det har jeg jo ikke noget svar på”.

Den socialdemokratiske udlændingeordfører er dog ikke enig i alle de udlændingestramninger, som regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om i Finanslovsaftalen. Socialdemokratiet er bl.a. modstander af at sænke integrationsydelsen.

Hele tv-podcasten med Mattias Tesfaye kan ses her:

Læs også: Martin Henriksen: Lindholm kan blive hurtigere klar end 2021