Brexit-afstemning udskudt: ”May er en kujon”

0
1778
Brexittilhængere demonstrere foran det britiske parlament tidligere i dag. Foto: AP Photo/Matt Dunham/Scanpix

Stor vrede i Storbritannien efter at premierminister Theresa May udskyder afgørende afstemning om Brexit og rejser til Bruxelles. Den skotske førsteminister Nicola Sturgeon kalder den britiske leder for en kujon

Den officielle meddelelse kom i dag klokken halv fem. Den afgørende afstemning i morgen bliver udskudt og Theresa May har kurs mod Bruxelles. Hun medgiver, at hun ikke tror på at kunne få nogen videre indrømmelser fra de 27 andre lande i EU, men håber i det mindste at kunne få beroligende ord med hjem.

Det er igen den særlige regel om Nordirland, der vælter læsset. EU’s ledere har presset igennem, at uanset hvad, så må der ikke komme en egentlig grænse mellem det britiske Nordirland og republikken Irland. Et krav, som den britiske regering accepterede, og som nu vælter hele aftalen, fordi det så splitter Storbritannien.

Theresa May satser ifølge hende selv på at få forsikringer om, at den del af aftalen resulterer i, at Storbritannien må følge EU’s regler og blive i toldunionen i en uendelighed. Selv hvis hun kommer tilbage med en hensigtserklæring i den retning, synes der ikke at være nogen i Londons politiske kredse, der tror hende.

Labour i oppositionen satser på at overtage regeringsmagten – eller udløse nyvalg. I Mays eget konservative parti kredser gribbene. I weekenden blev tre af hendes mest oplagte rivaler spurgt, om de er klar til at blive premierminister i stedet for hende – alle mere end antydede, at de er klar.

Den afgørende afstemning i morgen bliver udskudt og Theresa May har kurs mod Bruxelles.

Premierminister Theresa May taler i Parlamentet, hvor hun for mandag eftermiddag annoncererede at den planlagte afstemning i tirsdag bliver udskudt. Foto: AFP PHOTO / PRU / Scanpix

Døren lukket

I Bruxelles har man ifølge medierapporter i et stykke tid ledt efter muligheder for at lade Theresa May få en succes på falderebet. Men i dag hældte især EU-kommissionen malurt i bægeret. Kommissionsformand Jean Claude Juncker lod gennem en talsperson forstå, at man ikke ville genforhandle med Storbritannien.

”Hvad os angår, så forlader Storbritannien EU den 29. marts 2019,” lød den kortfattede kommentar.

Faktisk har Storbritannien en række muligheder. EU-domstolen har i dag åbnet for, at landet simpelthen selv vælger at blive i EU. Tilsvarende arbejder stærke kræfter i Storbritannien for en ny folkeafstemning, der så igen kan åbne for en vej tilbage i unionen.

Men her bliver Theresa Mays personlige svaghed et problem. Hun har selv været imod, at Storbritannien vendte ryggen til EU. Hvis hun nu åbner døren tilbage, vil hun ikke blot blive set som en kujon, men det der er værre.

”Hvad os angår, så forlader Storbritannien EU den 29. marts 2019″

Jean Claude Juncker, EU-kommissionens formand