Rød julegave til DR: Slipper for besparelser på 901 mio. kroner

0
2840
Repræsentanter for rød blok på vej til pressemøde søndag, hvor finanslovsaftalen blev præsenteret. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Rød blok har skrottet tidligere aftalte DR-besparelser for 901 millioner kroner. ”Ærgerligt at man bruger så mange skattekroner på at sende et politisk signal,” siger DFs finansordfører Rene Christensen

Der var med statsgaranti stor glæde hos mange DR-medarbejdere, da regeringen og dens røde støttepartier søndag præsenterede finanslovsaftalen for 2021. Blandt de mange milliarder kroner, som rød blok er blevet enige om at fordele, er der nemlig en meget stor gave til Danmarks Radio.

En gave til 901 millioner kroner. Så mange penge har de røde partier valgt at afsætte, så DR slipper for at skulle gennemføre resten af de besparelser, som den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti blev enige om i 2018.

Men gaven er ikke gratis, hverken for danskerne eller DR. Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen gør opmærksom på, at pengene, som rød blok nu lægger oven i de over 3,1 milliarder kroner, som i forvejen ryger ind på DR-kontoen fra skatteyderne, kunne have været brugt på f.eks. velfærd.

“Besparelser har været gode for DR”

Vi betaler nemlig ikke længere licens. Nu finansieres DR over skatten. Dermed er der tale om næsten 1 milliard kroner, som går fra den fælles kasse.

“Jeg synes det er ærgerligt, at man bruger så mange skattekroner, fordi man gerne vil sende et politisk signal om støtte til DR,” siger Rene Christensen.

Han mener, at det har været gavnligt for DR at skulle spare:

“Det handlede ikke om, at DR skulle straffes. Men det er godt for en stor maskine som DR at få rystet posen og blive mere effektive, blandt andet ved at få ryddet op i de mange direktør- og mellemlederlag. DR har bevist, at man kan opretholde kvaliteten, på trods af besparelserne, og selvfølgelig kan man det. Den øvelse må private virksomheder jo også igennem en gang imellem,” siger Rene Christensen.

Han undrer sig over, at DR nu slipper for besparelser, som rammer ministerier og styrelser.

“Det er sjovt, at rød blok vælger at føre penge tilbage til DR, mens eksempelvis Arbejdstilsynet er pålagt rationaliseringer,” siger Rene Christensen.

DFs finansordfører René Christensen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“En tak fra S-regeringen til DR”

Milliardgaven er dog heller ikke uden omkostninger for DR. Generaldirektør Maria Rørbye Rønn & Co. må finde sig i, at den fra borgerlige side ses som en tak fra rød blok til vennerne i DR. Jyllands-Posten skriver i en leder under overskriften “Alt kan købes for (andres) penge”

“…Den største belønning får statsejede Danmarks Radio for ofte at have ageret villig mikrofonholder for statsminister Mette Frederiksen og andre af regeringens ministre. Planlagte besparelser på 901 mio. kr. er nu annulleret som tak for indsatsen til den socialdemokratiske mediemaskine”.

“Den største belønning får statsejede Danmarks Radio for ofte at have ageret villig mikrofonholder for statsminister Mette Frederiksen”

Jyllands-Posten i leder

Hans Engell: En bittersød gave

Ekstra Bladets politiske kommentar Hans Engell mener heller ikke, at det er uproblematisk for DR, at rød blok skrotter ellers planlagte besparelser i DR:

”Selvfølgelig er de i DR glade for 901 millioner kroner. De havde vel nærmest regnet med det.  Men det er altså ufedt at skulle reddes af de røde partier,” siger Hans Engell til Ekstra Bladet.

Han kalder det en bittersød gave, at det reelt er Enhedslisten og SF, som fik de 901 millioner med i finansloven:

”Hvor rart er det lige for landets største medievirksomhed, at man skal reddes af SF og Enhedslisten? Det er en bittersød gave. Det er en historisk situation at DR’s økonomi og public service-forpligtigelse skal reddes af den røde side. Det er ikke en redningsplanke til evig tid,” siger Hans Engell.

Læs også:

Finanslov: Rød blok vil hente flere flygtninge til Danmark

DF: Hvad er rød bloks plan for bedre ældrepleje?