DF kritiserer varmecheck: Går til indvandrerfamilier, men ikke til danske arbejderfamilier

0
3603
Aftalen om en varmecheck er indgået af regeringen og Enhedslisten, SF, Radikale Venstre samt Kristendemokraterne, Alternativet og Frie Grønne. Den blev præsenteret ved et pressemøde i Klimaministeriet fredag formdidag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis klima- og energiordfører René Christensen kalder regeringens aftale med venstrefløjen og Kristendemokraterne om en varmecheck til fattige danskere for uretfærdig. Et loft på 550.000 kroner betyder, at helt almindelige lønmodtagerfamilier ikke får hjælp til de høje varmepriser

Mens mange indvandrerfamilier vil få glæde af den varmecheck, som et politisk flertal bestående af regeringen, dens støttepartier og Kristendemokraterne nu vil uddele, så er der ingen hjælp at hente for mange helt almindelige lønmodtagerfamilier, som også er hårdt ramt af de høje priser på gas og el.

I alt vil 320.000 husstande få glæde af ”målrettet varmecheck”, som den er døbt. Men da der er lagt et loft ind på 550.000 kroner i årsindkomst, hvis man skal have checken på 3.750 kroner, vil mange helt almindelige arbejderfamilier være udelukket, konstaterer DFs klima- og energiordfører René Christensen.

Derfor har Dansk Folkeparti valgt at stå udenfor aftalen:

”Målrettet varmecheck? Man kan diskutere, hvem den er målrettet til? Vi kan i hvert fald konstatere, at en ganske almindelig dansk arbejderfamilie, det kan være en politibetjent og en skolelærer, de får altså ikke glæde af det her,” siger René Christensen i en video på DFs Facebookside.

René Christensen er DFs klima- og energiordfører. Foto: Carsten Lundager

Staten sparer milliarder

Stod det til Dansk Folkeparti, skulle danskerne have været kompenseret med de milliarder af kroner, som staten lige nu sparer i tilskud til vindmøller og biogasanlæg på grund af de høje energipriser. Det anslås, at staten sparer mellem 2,7 og 4,9 milliarder kroner på det såkaldte VE-tilskud, fordi gaspriserne er så høje. Derfor mener DF, at det er for lidt, når flertallet har valgt at bruge én milliard kroner på en varmecheck til 320.000 husstande.

”De sender én milliard kroner tilbage til danskerne. De beholder altså 1700 millioner i kassen,” siger René Christensen.

Han mener, at loftet på 550.000 kroner er uretfærdigt:

”Det betyder netop, at en ganske almindelig dansk børnefamilie ikke får en krone. Men hvem får så? Ja, det gør bl.a. indvandrerfamilien, for det er dem, der har de mindste indkomster. Så de får nu en check med hilsen fra Socialdemokratiet. Det er ikke retfærdigt,” siger René Christensen.

Minister: Nej til bred skattelettelse

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) forsvarer loftet på de 550.000 kroner sådan her overfor DR:

“Vi har valgt ikke at lave en meget bred skattelettelse til alle danskere. Jeg mener, at det vil føre til, at vi hjælper mange danskere med et meget lille beløb, hvorimod det, der er behov for, at vi hjælper på en sådan måde, så det kan mærkes”.