Merete Dea Larsen, der kæmpede med Morten Messerschmidt om at blive ny formand for Dansk Folkeparti, overtager Martin Henriksens plads i Folketingets Sydslesvigudvalg, der fordeler statens tilskudtil det danske mindretals arbejde i Sydslesvig
Merete Dea Larsen, der var kandidat til formandsposten i Dansk Folkeparti, bliver nyt medlem Folketingets Sydslesvigudvalg.
Efter aftale med DFs nye formand Morten Messerschmidt overtager Merete Dea Larsen DF’s plads i udvalget efter Martin Henriksen. Han trak sig i mandags fra DFs hovedbestyrelse og Sydslesvigudvalget, som han blev medlem af efter valget i 2019, og han har fredag meddelt, at han melder sig ud af Dansk Folkeparti.
Merete Dea Larsen sad i Folketinget i perioden 2015-2019. Her var hun medlem af Sydslesvigudvalget, og derfor har hun en særlig interesse i udvalget, der virker som bindeled mellem det danske mindretal i Sydslesvig og Folketinget. Det er Sydslesvigudvalget, der fordeler de ca. 600 millioner kroner, som den danske stat årligt yder i tilskud til mindretallets arbejde i Sydslesvig.
”Det er fantastisk at blive medlem igen. Det har stor betydning for mig personligt. Jeg har savnet arbejdet i udvalget,” siger Merete Dea Larsen.
“Det er ikke en stor post, men for mig personligt har det stor betydning”
Feriebarn fra Sylt
Da hun blev medlem af Sydslesvigudvalget i 2015, havde hun ikke det store kendskab til Sydslesvig og det danske mindretal. Men det fik hun hurtigt.
”På det første budgetmøde gennemgik vi de foreninger og organisationer, der får støtte. Der var især én forening, der ramte mig. Det var en forening, der sender mindretallets børn på ferie i Danmark. En opgave, der har været vigtig, fordi mindretallets børn led i årene efter krigen. Jeg faldt fuldstændig for denne forening, og fik selv et feriebarn fra Sylt, og vi har stadig kontakt med familien, som vi har været nede at besøge flere gange,” fortæller Merete Dea Larsen.
Der er syv medlemmer af Sydslesvigudvalget, som Christian Juhl fra Enhedslisten er formand for. Udvalget består som udgangspunkt af Folketingets medlemmer, men i ganske særlige tilfælde kan Folketinget vælge et eller flere udvalgsmedlemmer, der ikke er medlem af Folketinget, ”hvis den eller de pågældende har tilknytning til et af Folketingets partier og den eller de pågældende har et særligt indblik i og interesse for spørgsmål vedrørende det danske mindretal i Sydslesvig,” som der står på Folketingets hjemmeside.
Glad for at blive udpeget
Merete Dea Larsen glæder sig over, at Morten Messerschmidt har foreslået hende til den ledige plads.
”Jeg tænker, at det er fordi han gerne vil vise mig, han vil have mig med på holdet,” siger Merete Dea Larsen.
Merete Dea Larsen er 43 år og har været medlem af byrådet i Roskilde Kommune siden 2005.