Regeringen: Flygtninge og indvandrere skal aktiveres 37 timer om ugen

0
1584
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Foto: Keld Navntoft/2019

Regeringen vil sende indvandrere på offentlig forsørgelse i aktivering 37 timer om ugen. Peter Skaarup (DF) mener i stedet, at kræfterne bør bruges på at få flere til at rejse hjem

Indvandrere og flygtninge på offentlig forsørgelse skal i aktivering 37 timer om ugen. Hvis de ikke møder op, skal de trækkes i ydelse. Sådan lyder et nyt forslag fra regeringen, som er inspireret af en tilsvarende model i Norge.

“Vi er nødt til at skabe en snæver sammenhæng mellem de penge, folk får, og det, de deltager i. For vi skal ikke starte med at møde folk med en logik om passiv ydelse. Det er det helt forkerte,” siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til DR.

Knap hver 3. ikke-vestlige indvandrer i Danmark er på offentlig forsørgelse. Blandt kvinderne er andelen endnu større.

“Der er en alt for lav beskæftigelsesfrekvens bag borgere med ikke-vestlig baggrund og især blandt kvinder. Derfor har vi grund til at tage skeen i den anden hånd og gøre noget radikalt anderledes,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Skaarup: Dyrt og bureaukratisk

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup mener, at regeringen burde fokusere på at få flere til at rejse hjem:

“Endelig kommer der noget potentielt brugbart på integrationsområdet fra regeringen. Det bliver dog frygteligt dyrt og bureaukratisk at skulle aktivere titusinder af ikke-vestlige indvandrere 37 timer om ugen. Var det ikke bedre at repatriere ikke-vestlige indvandrere i hjemlandene, når de ikke vil samarbejde konstruktivt om at blive selvforsørgende?,” skriver Peter Skaarup på facebook.

“Det bliver frygteligt dyrt og bureaukratisk at skulle aktivere titusinder af ikke-vestlige indvandrere 37 timer om ugen”

Peter Skaarup, gruppeformand, DF

Ekspert: Bliver svært

Blandt indvandrere på offentlig forsørgelse er det kun 36 procent der er i virksomhedspraktik i dag. Derfor bliver det svært for kommunerne at opfylde et krav om 37 timers aktivering for indvandrere. Det vurderer forskningsleder i Rockwoolfondens Forskningsenhed, Jacob Nielsen Arendt:

“Det vil blive meget gennemgribende, fordi vi ved, at de i dag deltager relativt lidt i aktivering, så det vil stille store krav til jobcentrene at finde aktiviteter for dem at deltage i,” siger Jacob Nielsen Arendt til DR.