Rapport: EU støtter palæstinensiske organisationer, der har terrorister ansat

0
3135
Arkivfoto

I følge israelsk rapport, som Weekendavisen omtaler, har EU siden 2011 givet ca. 100 millioner kroner i støtte til palæstinensiske organisationer, der har ansatte fra terrororganisationer

EU har givet i alt 100 millioner kroner i støtte siden 2011 til ni palæstinensiske organisationer, som har højtstående ansatte, der har tilknytning til organisationer, der står på EUs terrorliste. Det fremgår af en rapport fra den israelske organisation NGO-Monitor, som Weekendavisen omtaler.

Blandt eksemplerne i rapporten er drabet på den 17-årige israelske pige Rina Shnerb, som blev dræbt af en vejsidebombe under en vandretur på Vestbredden. Flere af de palæstinensere, som er varetægtsfænglsede og mistænkes for at udgøre terrorcellen bag angrebet, var ansat i menneskerettighedsorganisationer, som støttes af EU. Det drejer sig om Union of Agricultural Work Committees og Health Work Committees.

“EUs skatteydere udnyttes, og terrororganisationer drager fordel af donorpenge,” siger Olga Deutch, der er vicepræsident for NGO-Monitor, til Weekendavisen.

“EU’s skatteydere udnyttes, og terrororganisationer drager fordel af donorpenge”

Olga Deutch, vicepræsident for NGO-Monitor, til Weekendavisen

Terrorklausul med huller

EU har en såkaldt terrorklausul, der skal forhindre, at terrororgansiationer får del i EU-støtte. Men spørgsmålet er oplysningerne fra NGO-Monitor vil ændre på noget. I følge Weekendavisen har EU-kommissær Olivér Várhelyi bedt om et dybdegående undersøgelse. Men dels har 142 palæstinensiske organisationer hidtil nægtet at underskrive EUs terrorklausul, og dels har EUs repræsentant på Vestbredden og i Gaza, Sven Kuehn von Burgsdorf, sendt signaler til de palæstinensiske organisationer, der må betragtes som “business as usual”. I et brev, sendt i marts, skriver han, at en person skal stå direkte ved navn på EUs terrrorliste, hvis den pågældende skal være “udelukket fra at drage fordel af EU-finansierede aktiviteter”. Og EUs terrorliste over Palæstina indeholder ikke et eneste personnavn, i følge Weekenddavisen.

“Underforstået, at hvis nogle af de organisationer, der modtager støtte fra EU, har terorrister på lønningslisten, så skal de ikke være bekymrede. For strømme af penge kan teknisk set stadig fortsætte med eller uden terrorkluasul,” skriver Weekendavisens korrespondent Allan Sørensen.

Weekendavisens artikel kan læses her (Kræver abonnement)