Alle 318 passagerer fra smittefly kom gennem politiets kontrol

0
2466
Københavns Lufthavn var indtil i mandags lukket mere eller mindre ned, men lørdag den 6. juni landede et fly fra Islamabad i Pakistan, som nu viser sig at have haft flere Covid-19-smittede ombord. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

18 personer med relation til fly fra Pakistan, der landede 6. juni i København, er nu konstateret smittede med coronavirus. Eksperter undrer sig over manglende kontrol og smitteopsporing

Da PK8771 fra Pakistani Airlines landede i Købenahvns Lufthavn lørdag den 6. juni med 318 passagerer ombord, var der ingen særlig kontrol eller årvågenhed fra myndighedernes side i forhold til coronasmitte. Betjentene i paskontrollen spurgte passagererne om de var danske statsborgere og om de havde et anerkendelsesværdigt formål Da alle passagerer faldt indenfor disse kategorier, fik de lov at fortsætte videre ud i København. Det oplyser Københavns Politi til Berlingske.

Siden har det vist sig, at der var flere coronasmittede ombord, og torsdag oplyste Styrelsen for Patientsikkerhed, at 18 personer, der har relation til flyet, er blevet testet positive. 16 af disse var ombord i flyet, mens de sidste to har en nær relation til ombordværende.

Dansk Folkeparti har nu stillet spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S) om sagen. Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup undrer sig over, at flyet kunne få lov at lande på et tidspunkt, hvor de danske grænser var lukkede, og han vil vide, om alle havde et anerkendelsesværdigt formål, som var kravet for at kunne komme ind i Danmark under coronanedlukningen.

I Berlingske i dag er der så flere eksperter, der er kritiserer den manglende kontrol i lufthavnen, samt den smitteopsporing, der har fundet sted siden. Seks personer blev i første omgang konstateret smittede, og deres nære kontakter, og personer, der har siddet i nærheden af de smittede, er siden blevet opsøgt af en særlig smitteenhed fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Eksperter: Alle burde have været testet

Virusprofessor Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet siger, at kontaktopsporingen “ikke har været så optimal, som den kunne være”. Der var, i følge Berlingske, tale om et særfly, der kom fra et område hvor covid-19-epidemien er i vækst, og det havde været oplagt at teste alle, mener Allan Randrup Thomsen, som også mener, at de ombordværende burde været blevet bedt om at gå i karantæne

“Det er jo ikke sikkert, at de smittede har siddet ned under hele flyveturen. De kan have rejst sig op for at strække benene, og det er også sandsynligt, at de har været på toilettet under flyveturen. I den sammenhæng forstår jeg ikke, at sundhedsmyndighederne forfølger en så snæver definition af, hvem man vil opspore,” siger Allan Randrup Thomsen til Berlingske.

Lektor i virologi ved Københavns Universitet Troels Høyer Scheel har samme synspunkt.

“Med den strategi vi har ville det være oplagt at teste alle om bord på flyet, når de nu har sidet tæt i lang tid,” siger han til Berlingske.