311 par droppede skilsmisse efter tænkepause, som nu afskaffes

0
1707
Arkivfoto

Tre måneders refleksionsperiode ved skilsmisser har fået hvert 10. par til at droppe skilsmissen. Men nu har et flertal i Folketinet afskaffet refleksionsperioden

311 gange har ægtepar med børn under 18 år droppet den skilsmisse, som de ellers havde besluttet sig for, efter at de havde været gennem den tvungne, tre måneders refleksionsperiode, som blev indført i 2019. Det viser tal, som Altinget.dk har fået fra Familieretshuset, der i foråret 2019 erstattede Statsforvaltningen.

Refleksionsperioden blev indført på initiativ fra Dansk Folkeparti og trådte i kraft 1. april 2019. Den 1. juni 2020 havde 3176 par været gennem refleksionsperioden, og knap 10 procent – 311 par – endte altså med at beslutte, at de alligevel ikke ville skilles.

Det viser, at tænkepausen virker, mener Dansk Folkepartis socialordfører Karian Adsbøl:

“Det er positivt, at man tænker sig godt om, når der er børn involveret. Tallene viser, at flere har fortrudt og ikke vil skilles alligevel. Det viser, at der er behov for, at man som ægtepar sætter sig ned og tænker tingene igennem og får mulighed for grundig refleksion, frem for at man kan komme til at handle overilet, hvis man står i et stort skænderi,” siger Karina Adsbøl til Altinget.

“Det er positivt, at man tænker sig godt om, når der er børn involveret”

Karina Adsbøl, socialordfører (DF), til Altinget

Minister: Har optrappet konflikter

Men nu er det slut med refleksionsperioden. Torsdag vedtog et flertal i Folketinget at afskaffe rden. Socialminister Astrid Krag (S) siger til Altinget, at reflektionsperioden har optrappet konflikterne:

“Vi har hørt ret bredt fra interessenterne på området og har haft møde med en lang række af dem, der sidder i det rådgivende udvalg i Familieretshuset, at både refleksionsperioden og tvungen delt bopælspligt med alle de gode intentioner, der lå bag, forlænger og optrapper konflikterne. Det skaber øget utryghed, og dem, der kommer i klemme og betaler prisen for det, er børnene,” siger Astrid Krag til Altinget.

Adsbøl: Lange sagsbehandlingstider optrapper konflikter

Karina Adsbøl mener, at det er alt for langs sagsbehandlingstider i Familieretshuset og ikke refleksionsperioden, der er med til at optrappe konflikterne:

“Pr. 11. marts 2020 gik der ca. 2-14 uger fra Familieretshuset modtog en henvendelse, til ansøgeren fik besked om tidspunktet for et møde, og derefter gik der yderligere ca. 5-24 uger, før selve mødet fandt sted. Nu er det gennemsnitlige tider, men spændet er stort. Så det er vores klare overbevisning, at disse lange sagsbehandlingstider er med til at højne konfliktniveauet, og jeg mener, at det er der, man skal sætte ind,” sagde Karina Adsbøl ved 1. behandlingen af regeringens lovforslag om afskaffelse af refleksionsperioden.