Tesfaye: Forbud mod muslimsk bønnekald i strid med grundloven

0
10770
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ved et tidligere samråd. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye afviser i svar til Folketinget, at forbud mod muslimske bønnekald vil være foreneligt med grundloven og menneskerettighedskonventionen

Et forbud mod muslimske bønnekald i det offentlige rum er ikke foreneligt med grundloven og Den Europæiske Menneskerettighdskonvention. Det skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i et svar til Folketinget.

Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Venstre og Konservative er gået sammen om et fælles beslutningsforslag, der skal forhindre muslimske bønnekald som det, der fredag den 26. april blev sendt ud med højtalere af Fredens Moske fra en sportsplads i Gellerupplanen i Aarhus.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye sagde i sidste uge i et samråd, som Dansk Folkeparti have indkaldt til, at han ikke bryder sig om offentlige bønnekald, og han ønsker ikke et Danmark, “hvor man bliver afbrudt af muslimsk bøn, når man handler ind i Føtex om fredagen”. Men regeringen vil ikke være med til at lovgive mod bønnekald, og i et svar, som ministeren har sendt til Folketinget, henviser han nu til, at det ikke vil være lovligt at forbyde bønnekald:

“Et forbud, der alene retter sig mod bønnekald fra muslimske trossamfund i Danmark, vil ikke være foreneligt med diskriminationsforbuddene i grundlovens § 70 og Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 14, jf. artikel 9,” skriver ministeren.

Om der kan indføres et forbud, hvis det ikke rettes specifikt mod muslimske bønnekald, vil kræve en nærmere juridisk afklaring, tilføjer han.

Ministeren skriver, at han synes bønnekald a la det som Fredens Moské praktiserede, er “volsomt og anmassende for de borgere der bor i nærheden, som skal høre på det”. Men, tilføjer Tesfaye:

“Regeringen mener umiddelbart ikke, at vi med det enkeltstående eksempel har et problem af et sådant omfang, at lovgivning er nødvendig”.

“Regeringen mener umiddelbart ikke, at vi med det enkeltstående eksempel har et problem af et sådant omfang, at lovgivning er nødvendig”

Udlændinge- og integrationsministeren i et svar til Folketinget
Morten Messerschmidt under fredagens samråd om bønnekald. Fra folketings-tvs transmission

DF: Historisk svigt ikke at forbyde bønnekald

Dansk Folkeparti har flere gange forsøgt at få offentlige bønnekald forbudt. I 2009-2010 rejste DF et beslutningsforslag om en vejledende folkeafstemning mod minareter, som er de tårne ved moskéer, hvorfra der indkaldes til bøn, og i 2016 stillede DF et beslutningsforslag om forbud mod minareter.

Læs mere: DF har flere gange forsøgt at forbyde muslimske bønnekald

I fredagens samråd sagde DFs Morten Messerschmidt, at det er et historisk svigt at regeringen ikke vil indføre et forbud. Mattias Tesfaye ”skriver sig ind i historiebøgerne som den minister, der svigtede, da islam insisterede på at trænge endnu et ryk frem i Danmark,” sgde Messerschmidt – og fortsatte:

”Kønsopdelte svømmehaller, tørklæder på gaderne, minareter ved moskeerne – alt det er jo tabt – det er jo ministerens forgængere, som ikke har villet kæmpe der. Nu står vi så ved en ny udfordring, hvor historien taler til ministeren: Vil ministeren være den der sagde fra, eller den der bøjede sig. Og det er så i forhold til bønnekald. Og så vælger ministeren det sidste”.

Svaret fra Mattias Tesfaye kan læses her.

Læs tidligere artikler:

Regeringen vil ikke forbyde muslimske bønnekald – DF: Det er et historisk svigt

DF-forslag skudt ned: I følge jurister må et byråd ikke sige nej til bønnekald

DF har flere gange forsøgt at forbyde muslimske bønnekald