Radikales politiske ordfører: Udlændingelov var for slap og naiv

0
1757
Andreas Steenberg er politiks ordfører og gruppenæstformand for Det Radikale Venstre. Foto: Steen Broberg

De Radikales gruppenæstformand og politiske ordfører Andreas Steenberg gør i ny bog op med dele af sit partis udlændingepolitik. Han vil dog stadig have lempelser

Verdens mest liberale udlændingelov, som et flertal i Folketinget vedtog i 1983, var for slap og naiv.

Den indrømmelse kommer Det Radikale Venstres politiske ordfører Andreas Steenberg med i en ny bog med titlen “Forbudt kærlighed – historien om, hvordan dansk udlændingepolitik kørte af sporet (og hvordan vi kan genfinde fornuften)”.

Weekendavisen har læst bogen og citerer bl.a. Steenberg for at skrive, at loven fra 1983, hvor såkaldte ’de-facto-flygtninge’ fik ret til asyl og familiesammenføring blev et retskrav for personer, der havde fået asyl, var “alt for liberal og naiv” og “alt for slap”.

Andreas Steenbergs nye bog, der især sætter fokus på udviklingen i reglerne for familiesammenføring.

Han konstaterer også, at debatten om udlændingeloven var moralistisk og fordømmende over for dem, der ønskede stramninger.

“Langt op gennem 80erne og 90erne blev folk, der gerne ville lave loven om, konsekvent mødt med udtalelser om, at de var racister, og man lavede sammenligninger med nazismens rædsler. Mit parti har opgså gjort sig skyldig heri,”  skriver Andreas Steenberg bl.a.

Den konservative justitsminister Erik Ninn-Hansen og Fremskridtspartiet var blandt dem, der forudså, at loven ville øge antallet af udlændinge markant. De havde ret, erkender Andreas Steenberg.

”Fremskridtspartiets ordfører anno 1983, Knud Lind, fik altså ret,” skriver Steenberg med henvisning til udviklingen årene efter.

Weekendavisen sætter nogle tal på udviklingen: I 1983 anslog formanden for Dansk Flygtningehjælp, den senere ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen, der ville komme ca. 500 årlige familiesammenføringer med den nye lov. Men i 1993 var antallet steget til 5000, og i 2001 var der mere end 13.000 personer, som blev familiesammenført.

Er ikke blevet strammer

Trods sine nye erkendelser, springer Andreas Steenberg ikke pludselig ud som  udlændingestrammer. Selv om den radikale ordfører mener, at det har været nødvendigt at stramme 1983-loven, mener han stadig, at der skal lempes i de nuværende regler. Steenberg vil f.eks. lade uddannelse tælle med på lige fod med beskæftigelse, når der gives permanent ophold, han mener at man skal kunne få permanent ophold efter seks og ikke otte år, og han vil give automatisk statsborgerskab til alle, der er født i Danmark og har gået i folkeskole.

Det skal også være nemmere at få familiesammenføring. Der skal f.eks. ikke være krav om en bankgaranti på 100.000 kroner og diverse integrationskrav skal afskaffes.

”Jeg er fortaler for, at folk skal have en chance, og så må man efterfølgende smide folk ud af fællesskabet, hvis de ikke kan leve op til de krav, normer og regler, vi stiller dem,” skriver Andreas Steenberg i bogen, ifølge Weekendavisen.