Planer om stormoske ved siden af ghetto i Holbæk

0
11445
Brabrand kulturforenings moske i Aarhus blev i ansøgningen nævnt som eksempel på den byggestil, der skulle have været brugt til moskeen. Kilde: Holbæk Kommune / Lone Backs Arkitekter

Tyrkisk islamisk forening vil lave moské med plads til 450 bedende i Holbæk. Dansk Folkeparti håber at kunne samle flertal i kommunalbestyrelsen mod moské-planerne

I 2018 kæmpede Dansk Folkeparti i Holbæk mod opførelsen af stormoske i byen. Dengang blev planerne droppet, fordi den bygning, der skulle have huset moskéen, blev solgt til et busselskab. Men nu tager DF kampen op igen. For nu er der nye planer om en islamisk kulturcenter med en moské, og denne gang er der tale om et endnu større projekt, nemlig en moské på adressen Mellemvang 5, der skal have plads til to bederum til hhv. 300 mænd og 150 kvinder, kulturcenter, undervisningslokaler og en bolig til imamen.

”Vi vil gøre hvad vi kan for at forhindre det her byggeri. Mellemvang 5 ligger lige ved siden af boligområdet Agervang, som er med på ghettolisten. Så vi frygter, at det vil gå ud over kommunens arbejde med at få Vang-kvarteret af ghettolisten, fordi en moske vil tiltrække flere ikke-vestlige indvandrere til området,” siger Asbjørn Gerting Olsson, byrådsmedlem i Holbæk Kommune, til ditoverblik.

“vi frygter, at det vil gå ud over kommunens arbejde med at få Vang-kvarteret af ghettolisten”

Asbjørn Gerting Olsson, Dansk Folkeparti, medlem af kommunalbestyrelsen i Holbæk

Det er foreningen Tyrkisk Islamisk Kultur- og Undervisningscenter for Børn og Unge, der står bag moské-planerne. Foreningen er ifølge cvr-registret lokal, men det er nærliggende at tro, at foreningen har relationer til Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse, som driver 27 tyrkiske moskeer i Danmark og er ejet af det tyrkiske religionsministerium Diyanet i Ankara.

Det er disse bygninger, som ønskes ombygget til et islamisk kulturcenter med en moské. Foto fra bilag til kommunal sag

Kuppel, men ingen minaret

Mellemvang 5 huser i dag et bowlingcenter. Bygningen har ifølge Nordvestnyt.dk siden 2019 været ejet af ejendomsselskabet Yakub ApS, og herfra har man siden efteråret drøftet mulighederne for moské-byggeriet med Tyrkisk Islamisk Kultur- og Undervisningscenter, som i dag holder til i lokaler et andet sted i Holbæk.

Moske-byggeriet kræver en ændring af lokalplanen, bl.a. fordi der skal være bolig til en imam. Derfor er sagen nu landet på kommunens bord, hvor den skal behandles i Klima og Miljø, Økonomiudvalget på tirsdag. Sagen kan læses her.

Det fremgår bl.a. at byggeriet skal være  op til 10 meter højt og at der er planer om en kuppel på moskéen. Til gengæld indgår der ikke planer om en minaret – tårnet, som bruges til bønnekald i muslimske lande.

Kuplen, som arkitektfirmaet Lone Backs beskriver den.

Da de forrige moské-planer var på bordet i 2018, var der et snævert flertal i Kommunalbestyrelsen for at godkende lokalplanen for byggeriet, dog uden en minaret. Dansk Folkeparti var i mod, og denne gang håber partiet, at flertallet kan have flyttet sig. Flere byrådsmedlemmer har nemlig skiftet partiet siden 2018.

”Vi håber derfor, at vi kan overtale dem, der har skiftet parti, til at sige nej denne gang,” siger Asbjørn Gerting Olsson.

Dansk Folkeparti har fire af kommunalbestyrelsens 31 pladser.