Frustreret rådmand: Kom nu med de regler for åbning af plejehjem

0
1923
hvorfor smøler sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) med de retningslinjer, der kan åbne plejehjemmene for pårørende, spørger Karina Adsbøl (DF). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

DFs rådmand i Aarhus, Jette Skive undrer sig over, at sundheds- og ældreministeriet stadig ikke har udsendt retningslinjer til kommunerne om åbning af plejehjem. ”Nu må ministeren tage sig sammen,” siger DFs ældreordfører Karina Adsbøl

Dansk Folkepartis rådmand i Aarhus, Jette Skive, er godt og grundigt vred. For mere end uge siden blev regeringen og Folketingets partier enige om en aftale om yderligere genåbning af Danmark. Her blev det aftalt, at retningslinjerne for besøg på bl.a. plejehjem skulle afvikles eller tilrettes. Men Jette Skive, der er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus, har stadig ikke set noget til disse retningslinjer fra Sundheds- og Ældreministeriet. Der var ellers en klar forventning om, at plejehjemmene ville kunne begynde en genåbning fra den 27. maj, siger hun:

”Vi har nu passeret den 27. maj, og dørene til plejehjemmene er fortsat hermetisk lukkede. Det er helt uholdbart. Vi hører fra flere og flere pårørende, som ikke kan forstå, at de fortsat ikke kan komme ind og besøge deres kære i deres hjem på plejehjemmene. Så hvornår får isolerede plejehjemsbeboere og deres pårørende klar besked fra regeringen og sundhedsmyndighederne,” spørger Jette Skive.

“Vi hører fra flere og flere pårørende, som ikke kan forstå, at de fortsat ikke kan komme ind og besøge deres kære”

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus
Jette Skive (DF), der er rådmand for social- og sundhedsområdet i Aarhus. Foto: Hanh Nguyen Andersen

Grænserne åbner, men ikke plejehjem?

Hendes undren bliver ikke mindre af, at regeringen netop i dag har annonceret en yderligere genåbning af Danmark, bl.a. med en delvis åbning af grænserne. I det lys virker det ekstra urimeligt, at der stadig ikke er en løsning klar for plejehjemmene, mener Jette Skive:

“Nu er regeringen så klar på at åbne grænserne til nogle af vores nabolande. Så man kan køre i Fleggaard for at købe øl, men ikke besøge sin mor, hvis hun bor på et plejehjem? Jeg synes det er en mærkelig prioritering. Vi har behov for nogle klare retningslinjer, så vores isolerede plejehjemsbeboere igen kan få besøg af deres pårørende i eget hjem. Vi er klar til at sætte i gang og afventer kun at regeringen og sundhedsmyndighederne lever op til den aftale, som de har indgået med Folketingets partier,” siger hun.

DF-ordfører: Ministeren smøler

Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl forstår sin partifælles frustration. Hun siger til ditoverblik, at hun flere gange har rettet henvendelse til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) for at få ham til at leve op til den aftale, der er indgået på området:

”Magnus Heunicke må sikre sig, at kommunerne har det, de skal bruge af information og retningslinjer på området. Det kan simpelthen ikke være rigtig, at ministeren smøler på dette område. Vi har fået adskillige henvendelser fra borgere, organisationer m.fl. Så ministeren kan ikke være i tvivl om, at der fortsat er store udfordringer på området. Han er minister og han må simpelthen tage sig sammen,” siger Karina Adsbøl.

ditoverblik vil arbejde på at få en kommentar fra sundheds- og ældreministeren til kritikken.

Social- handicap og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard