Pia Kjærsgaard: Sverige er som Danmark for 25 år siden

0
4271
Pia Kjærsgaard på talerstolen til Dansk Folkepartis årsmøde i Herning i 2018. "Jeg er stadig DF helt i hjertet".. Foto: Carsten Lundager

Udelukkelsen af Sverigedemokraterne giver folketingets formand Pia Kjærsgaard mindelser om det politiske klima i Danmark i midten af 1990erne, hvor hun stiftede Dansk Folkeparti

En demokratisk falliterklæring. Sådan betegner Folketingets formand  Pia Kjærsgaard (DF) situationen i Sverige, hvor Sverigedemokraterne holdes ude af de politiske forhandlinger, selv om det indvandringskritiske parti ved Rigsdagsvalget for en uge gik frem fra 12,9 til 17,6 procent af stemmerne og nu får opbakning fra mere end én million svenske vælgere.

”Et stort flertal af svenskerne efterspørger en borgerlig politik, og hvis Sverigedemokraternes stemmer blev talt med, kunne det ønske omgående blive omsat til politisk virkelighed. I stedet risikerer svenskerne det stik modsatte. At en socialdemokratisk statsminister får lov at fortsætte, fordi ønsket om at holde Sverigedemokraterne ude er større end ønsket om at regere landet. Det er en demokratisk falliterklæring,” sagde Pia Kjærsgaard søndag i en tale på Dansk Folkepartis årsmøde.

Pia Kjærsgaard med Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson på årsmødet i Herning. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

“Jeg kan føle det på min krop”

Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson var lørdag gæst på årsmødet, hvor han sagde, at han ville ønske, at tingene var lidt mere som i Danmark, hvor Dansk Folkeparti ”har haft et formelt og uformelt samarbejde med de øvrige partier de sidste 15 år, og har haft fantastisk indflydelse på udviklingen i Danmark”.

Åkesson mindede også om den tid i Danmark, hvor statsminister Poul Nyrup Rasmussen kaldte Dansk Folkeparti for ”ikke-stuerene”, og behandlingen af Sverigedemokraterne vækker da også minder hos Pia Kjærsgaard, som stiftede Dansk Folkeparti i 1995:

”Sverige er som i Danmark for 25 år siden. Jeg kan føle det på min krop, på mine nerver, på min sjæl, når det fyger med ord som anstændighed, tonen, racister og fascister. Dæmoniseringen af et enkelt politisk parti med de forkerte politiske holdninger er en fatal og fuldstændig hysterisk holdning – og i Sverige medvirker stort set alle medier aktivt i den udemokratiske kamp mod et demokratisk parti,” sagde hun på årsmødet.

Jimmie Åkesson taler på DF’s årsmøde lørdag eftermiddag. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

“Utåleligt og ubegribeligt”

”Mange af os, der er her, kan huske hvordan det var. Det var utåleligt, ubegribeligt, håbløst. Men vi stod imod. Det er derfor, vi sidder her i dag. Fordi vi var stærke, vi vidste at det var os, desværre, der er havde ret i udviklingen,” fortsatte hun.

Jimmie Åkesson sagde i sin tale, at Sverigedemokraterne har så stærk en position, at de andre partier i sidste ende vil blive nødt til at samarbejde.

Foreløbig har de borgerlige med Moderaterne i spidsen dog nægtet at invitere SD med til forhandlingerne. Det var derfor, at Jimmie Åkesson kunne forlade Stockholm og tage til DF-årsmøde i Herning, som han sagde i sin tale:

”I får mig til at føle, at jeg er blandt venner,” lød det fra SD-lederen.