Kun få syriske flygtninge er rejst hjem fra Danmark

0
3476

Syriske flygtninge vender i stort tal hjem til Syrien fra nærområderne. Men fra Danmark er det kun tre procent, der er rejst hjem

Kun tre procent af de ca. 4500 syriske flygtninge, som har fået midlertidig beskyttelsesstatus i Danmark siden 2015, er vendt retur til Syrien.

Det viser tal, som Kristeligt Dagblad har fået fra Udlændinge- og integrationsministeriet. Syriske flygtninge er ellers i stort tal vendt hjem til Syrien fra nærområder de sidste to år, i følge International Organisation for Migration (IOM), og i følge mediet Al-Monitor, der dækker Mellemøsten, har mere end 300.000 syriske flygtninge været på ferie i hjemlandet i august for blandt andet at fejre den muslimske eid-fest.

På den baggrund undrer flere politikere sig over, at så få syriske flygtninge er vendt hjem.

“Da vi lavede den midlertidige beskyttelsesordning, mens Mette Frederiksen var justitsminister (i 2015, red.), var det for at understrege, at der var tale om midlertidige ophold, og vi besluttede løbende at vurdere, om folk kunne vende hjem. Derfor overrasker det mig faktisk lidt, at flere ikke er vendt hjem,” siger Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsordfører for Socialdemokratiet, til Kristeligt Dagblad.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen fastslår, at de danske udlændingemyndigheder tager fejl, når de vurderer, at de syriske flygtninge ikke kan vende tilbage, og Marcus Knuth, udlændingeordfører fra Venstre, siger at “vi kan og skal gøre mere, end vi gør i dag”.

Bedre forhold i Danmark

Lektor Søren Schmidt, der forsker i mellemøstlige forhold ved Aalborg Universitet, siger til Kristeligt Dagblad, at krigen i al væsentlighed er forbi i Syrien. Det trækker op til et større slag i Idlib-provinsen, men i de fleste øvrige områder kan man vende tilbage uden at frygte for sit liv, siger Søren Schmidt – med den tilføjelse, at folk, der for åben skærm har protesteret mod Assad-styret, kan få problemer, ligesom man kan blive indkaldt for at aftjene værnepligt.

Når der alligevel ikke er flere syrere, der vender hjem, skyldes det i følge Søren Schmidt, at forholdene i Danmark er betydeligt bedre:

“Disse mennesker er rejst herop, fordi de har set, at der er fred og ro her og gode betingelser for en selv og ens familie, og man skal elske sit fædreland vanvittigt højt, før man vender tilbage til et land, der så ødelagt, som Syrien er,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Dansk Folkeparti har sat kravet om et paradigmeskifte i form af en hjemsendelsespolitik på dagsorden i efterårets finanslovsforhandlinger.

Læs også: 350.000 syriske flygtninge rejst på ferie i Syrien