Partier kræver hårdere kurs mod pædofili – sidste år sagde de nej til DF-forslag om det samme

0
1780
Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

I foråret 2021 sagde et stort flertal i Folketinget nej til et beslutningsforslag fra DF om en styrket indsats mod pædofili. Nu kræver flertal, at reglerne bliver strammet. “Hvorfor bakkede de ikke op dengang,” spørger Peter Skaarup

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup undrer sig over de partier, som nu vil slå hårdere ned på pædofili. For i foråret 2021 fremsatte DF et beslutningsforslag, som netop skulle styrke indsatsen mod pædofili. Men det forslag blev stemt ned af et stort flertal i Folketinget. Kun DF, Nye Borgerlige, Kristendemokraterne og Inger Støjberg stemte for.

“Hvorfor bakkede de ikke op dengang,” spørger Peter Skaarup i avisen Sjællandske.

DFs forslag blev fremsat af præcis samme grund, som nu får andre partier til at kræve skærpet lovning: Nemlig sagen fra landsbyen Hejninge ved Slagelse, hvor en 60-årig pædofil mand skaber frygt, fordi han cykler rundt og kontakter drenge i området.

Manden blev i 2019 dømt for et seksuelt overgreb mod en lokal dreng, og selv om han har et tilhold mod at kontakte drengen, cykler han rundt og vinker til drengen, som han også har forsøgt at kontakte. Der er også eksempler på, at manden har sendt sms’er til andre drenge med forslag om mødes på hemmelige steder.

Sagen er de seneste dage blevet afdækket på TV2, der har vist mobiloptagelser med manden, der cykler rundt og vinker til sit nu 13-årige offer. Det har fået bl.a. Venstre og SF til at kræve, at der indføres en særlig paragraf mod såkaldt grooming, som det kaldes, når krænkere indynder sig hos børn med henblik på at begå seksuelle overgreb. Justitsminister Nick Hækkerup har hertil svaret, at regeringen har nedsat en arbejdsgruppe, der ser på, hvordan en grooming-paragraf kan udformes.

Læs også: Skaarup: Børnelokker skal sendes i forvaring

Omfattende DF-forslag

Men reglerne kunne allerede nu være strammet, hvis et flertal i Folketinget havde stemt ja til DFs beslutningsforslag i foråret 2021.

Forslaget, som kan læses her, indeholdt bl.a. disse punkter:

  • Skærpede straffe. Overgreb på børn skal som udgangspunkt altid straffes med fængsel
  • Krav om at dømte skal modtage behandling mod pædofili, bl.a. med medicinsk kastration. Nægter de behandling, skal de fratages muligheden for prøveløsladelse
  • Alle dømte, der løslades, skal underlægges et tilsyn
  • Dømte for pædofili skal ikke kunne bosætte sig i nærheden af skoler, daginstitutioner mv.
  • Forbud mod at kontakte mindreårige. Pædofiles elektroniske udstyr skal sikres, så de ikke kan opsøge websites, der normalt bruges af børn
  • Iværksættelses af nationale kampagner mod pædofili
  • Dømte pædofile skal fratages deres pas, så de ikke kan rejse til udlandet og begå overgreb
  • Pædofile skal fratages retten til at skifte navn eller cpr-nummer, så de ikke kan gemme sig bag en ny identitet
  • Øget hjælp til ofre, bl.a. med tilbud om gratis psykologhjælp

Peter Skaarup siger til Sjællandske, at forslaget blev fremsat, efter at Sjællandske havde afdækket sagen om den nu 60-årige pædofile. Derfor burde flertallet allerede dengang have bakket op, mener han:

”Det er jo præcist med hensyn til den sag. Vi så et konkret behov. Sagen var også fremme dengang. Hvorfor bakkede de ikke op,” spørger Peter Skaarup.

Venstre: Det var i overkanten

Venstres Morten Dahlin, der er formand for Folketingets retsudvalg, er en af de politikere, som nu vil have skærpet loven, men som stemte nej til DFs forslag. Han siger til Sjællandske, at der var dele af forslaget, han ikke kunne støtte:

”Der lå mere i forslaget. Blandt andet om, at pædofile skulle tvangssteriliseres. Det var i overkanten,” siger Morten Dahlin.

SFs Karina Lorenzen stemte også nej. Hun siger, at DFs forslag ”ikke doserer den rigtige medicin”.

Skærpet straf for at bryde tilhold

Både Venstre, SF og Dansk Folkeparti er dog enige om én ting. Straffen for at bryde et tilhold skal skærpes. I dag udløser det 30 dages hæfte, men det er for lidt, mener de.

”Skal man straffe noget, bør det give en straf i et år, hver gang han overtræder et tilhold. Straffen bør fordobles hver gang,” siger Peter Skaarup.

DFs beslutningsforslag om en styrket indsats mod pædofili kan læses her

Læs også:

Skaarup: Børnelokker skal sendes i forvaring