Partier vil skærpe straffen: Flere bruger mobil under kørslen

0
1082
Arkivfoto

Dansk Folkeparti og Venstre kræver hårdere straffe for brug af mobiltelefon, mens man kører bil. Det kan sammenlignes med at være alkohol- eller stofpåvirket, siger DFs transportordfører Hans Kristian Skibby til B.T.

Det skal straffes hårdere at bruge mobilen, mens man kører bil. Det mener Venstre og Dansk Folkeparti. Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen foreslår i B.T., at det skal koste to klip i kørekortet at blive snuppet med mobilen i hånden, og dét forslag er DFs transportordfører Hans Kristian Skibby villig til at se på. Han siger til B.T, at mobilbrug under kørslen er så groft, at det principielt kan sidestilles med alkohol- eller stofpåvirkning.

”Hvis man måler det i forhold til risikoen, er det nøjagtigt det samme. I den forstand, at man kører uopmærksomt,” siger Hans Kristian Skibby.

Siden 2019 har det kostet 1500 kroner plus et klip i kørekortet at have mobilen i hånden, mens man kører bil. Men tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, som B.T. bringer, viser, at skærpelsen fra 2019 ikke har fået antallet af mobilsyndere til at falde. Tværtimod. I 2019 blev 24.541 personer sigtet for at ’håndholdt mobiltelefon’ under kørslen. I 2020 var det 25.520 og i 2021 er det indtil videre blevet til 18.044 sigtelser.

Derfor er der brug for at skærpe reglerne, mener Venstre og DF:

”Jeg vil ikke afvise, at det skal koste mere end et klip. Måske to? Vi er i hvet fald nødt til at kigge på yderligere skærpelser,” siger Hans Kristian Skibby til B.T.

De konservative mener også, at der skal gøres noget. Omvendt er Radikale og Nye Borgerlige modstandere af en strafskærpelse. Radikale mener i stedet, at der skal laves oplysningskampagner, og Mette Thiesen fra Nye Borgerlige mener, at problemet kan klares ved at fjerne bilafgifterne. Så vil flere danskere nemlig få råd til at købe en bil med bluetooth, så de håndfrit kan tale i mobil, lyder NBs logik.